Article_Top_970x250

Broj oboljelih u Hrvatskoj porastao za šest, jedna osoba preminula

dobra situacija

Broj oboljelih u Hrvatskoj porastao za šest, jedna osoba preminula

svibnja 07, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Šest je novoboljelih osoba u Republici Hrvatskoj, što iznosi 2125 osoba. Hospitaliziranih osoba imamo devet manje, na respiratoru je 13. 1641 osoba je ukupno oporavljeno u Hrvatskoj, rekla je Maja Grba-Bujević.

Jedna osoba je preminula u Zagrebu, otkrila je Grba-Bujević.

"U zadnja 24 sata 877 osoba je testirano. Imamo 40 više oporavljenih u 24 sata. Otpustili smo 630 osoba", dodala je također Grba-Bujević.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otkrio je nova popuštanja mjera.

"S obzirom na pozitivnu epidemiološku situaciju, donosimo danas dvije odluke. Jedna je da omogućavamo rad autoškola. Upute će biti objavljene tijekom dana. Također, stavlja se izvan snage odluka o kućnoj karanteni za vozače teretnih vozila. HZJZ će još dati posebne preporuke za vozače u međunarodnom transportu", rekao je Božinović.

Alemka Markotić je otkrila više detalja o preminuloj osobi iz Zagreba: "Preminula gospođa je rođena 1949. godine i imala je niz kroničnih bolesti te je to doprinijelo smrtnom ishodu".

"Svi bolesnici koji leže u bolnici, kada dođe do poboljšanja, pušta ih se doma. Nije ni najsigurnije da budu u bolnici. Uvijek ima smrti od bolničkih infekcija. Rijetko se otpuštaju 100 posto zdravi ljudi. Obično još doma morate odležati. Nije neuobičajeno da se ljudi dođe poboljšanje, a onda pogoršanje. To je uobičajeno", dodala je Markotić.

"Što se tiče pacijenta s Brača koji je bio u Splitu, od osoba koje su ga posjetili jedna je zaražena. Uzeto je 40 briseva iz predostrožnosti, ali većina njih nije bila u bliskom kontaktu s pacijentom", rekao je Krunoslav Capak.

Capak je odgovorio na pitanje o radu ugostitelja.

"U četvrtak su objavljene upute za rad restorana i ugostiteljskih objekata. Imamo povoljnu situaciju i možemo krenuti u puštanje u rad ugostiteljskih objekata. Mi smo propisali niz higijenskih uputa za njih. S obzirom na to da imamo jako puno ugostitelja koji nemaju terase, pustit će se u radi i oni bez terase. Moći će se posluživati hrana, ali morat će biti distanca između onih za stolom", otkrio je Capak, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba