Article_Top_970x250

Čampara: Pritisci na pravosuđe su nedopustivi, kriminalac je kriminalac bez obzira na stranku iz koje dolazi

oštre kritike

Čampara: Pritisci na pravosuđe su nedopustivi, kriminalac je kriminalac bez obzira na stranku iz koje dolazi

lip 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara prokomentirao je pritiske na Tužiteljstvo BiH povodom afere "Respiratori" i današnju ostavku ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića.

Čampara na početku ističe da će o slučaju pritisaka na pravosuđe govoriti sa stajališta pravnika, a povodom napada na glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić. Najoštrije kritike i optužbe su stigle iz tabora SDA nakon uhićenja premijera Fadila Novalića.

"Za mene su nedopustivi bilo kakvi pritisci na rad pravosudnih organa. Stava sam da Bosna i Hercegovina, u skladu s preporukama Europske unije, mora uložiti dodatne napore kako bi upotpunila ustavni i zakonski okvir te ojačala nezavisnost pravosuđa. U demokratskoj zemlji, koja teži jačanju nezavisnosti pravosudnih institucija, nedopustive su bilo kakve prijetnje i pritisci na suce, tužitelje i predstavnike policijskih organa", kazao je Čampara.

On ističe da se istovremeno pravosuđe mora distancirati od političkog utjecaja i podjednako tretirati sve počinitelje kaznenih  djela jer je kriminalac-kriminalac bez obzira iz koje stranke dolazi.

"Dakle, uzaludno je političko zalaganje za nezavisnost pravosuđa ako se samo pravosuđe ne želi distancirati od političkih diktata. Što se tiče korupcije, Europska komisija je u Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo EU upozorila da su pravomoćne osuđujuće presude u predmetima korupcije na visokom nivou vrlo rijetke. Nažalost, mislim da se u BiH nitko nije uvjerio da je pravosuđe demonstriralo bilo kakav napretka u ostvarivanju rezultata proaktivnih istraga, potvrđenih optužnica, kazenih progona i pravomoćnih osuđujućih presuda u predmetima organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokom nivou", dodao je.

Ostavku Radončića na funkciji državnog ministra sigurnosti je prokomentirao riječima da je lider SBB-a već izvjesno vrijeme izražavao nezadovoljstvo načinom rada Vijeća ministara BiH posebno u dijelu koji se odnosi na rješavanje pitanja migrantske krize, odnosno jednog od najvećih sigurnosnih izazova s kojim se BiH suočava.

"To je osobna odluka ministra Radončića koju moramo poštivati. Mislim da je dosta dobrih stvari uradio za vrijeme pandemije koronavirusa i da je bio jedan od aktivnijih državnih ministara", izjavio je Čampara.

On je iskoristio priliku da izrazi žaljenje što je Vijeće ministara BiH, zbog političkih opstrukcija, u ovom mandatu postalo organ koji nije u kapacitetu odgovoriti na potrebe građana BiH.

"O radu državne vlade dovoljno govori mali broj usvojenih prijedloga zakona, ali i nemogućnost rješavanja krupnih kadrovski problema. Kao primjer navest ću to da mi i danas u ključnim državnim agencijama na pozicijama direktora u tehničkom mandatu imamo osobe s poništenim diplomama visokoškolskih ustanova, odnosno sa srednjom školom", zaključio je Čampara, piše Klix.

Dnevnik.ba