Article_Top_970x250

Cavusoglu: Grčko proširenje teritorijalnih voda je povod za rat

napeti osnosi nato članica

Cavusoglu: Grčko proširenje teritorijalnih voda je povod za rat

kol 30, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AA

Dvije susjedne zemlje, članice NATO-a, spore se posljednjih dana oko turskih planova za istraživanje podmorja istočnog Sredozemlja, za koje se vjeruje da je bogato naftom i plinom.

Moguće grčko proširenje teritorijalnih voda duž morske granice prema Turskoj smatrat će se povodom za rat, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

- Oni (Grci) ne smiju proširiti svoje teritorijalne vode u Egejskom moru na 12 milja - rekao je on, referirajući se na more koje dijeli dvije mediteranske zemlje.

- To bi bio povod za rat, casus belli - kazao je Cavusoglu, pozivajući se na deklaraciju turskog parlamenta iz 1995. godine, prenosi Al Jazeera, javlja Fena.

I Turska i Grčka imaju šest milja teritorijalnog mora u Egejskom moru, gdje se nalazi veliki broj grčkih otoka nedaleko od turske obale.

Te dvije susjedne zemlje, članice NATO-a, spore se posljednjih dana oko turskih planova za istraživanje podmorja istočnog Sredozemlja, za koje se vjeruje da je bogato naftom i plinom.

Tursko upozorenje uslijedilo je nakon što je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis prošlog tjedna objavio da će se grčke teritorijalne vode na zapadnoj strani, koja je okrenuta prema Italiji, proširiti sa šest na 12 milja.

Mitsotakis je, također, rekao da bi Grčka mogla proširiti svoje teritorijalne vode i na drugim područjima.

- Ne tiče nas se ako proširuju svoje teritorijalno more u Jonskom moru ... ali naš stav oko Egejskog mora potpuno je jasan - kazao je Cavusoglu.

Dnevnik.ba