Article_Top_970x250

Čerkez: U posljednja 24 sata testirano 549 osoba, 18 pozitivnih

federacija bih

Čerkez: U posljednja 24 sata testirano 549 osoba, 18 pozitivnih

tra 17, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je da je u posljednja 24 sata testirano 549 osoba, od kojih je 18 pozitivno na koronavirus.

Govoreći o najnovijim podacima iz oblasti zdravstva vezanim za situaciju uzrokovanu širenjem novog koronavirusa COVID-19, Čerkez je istaknuo da u FBiH do danas postoji 681 potvrđen slučaj, od 8.473 testiranih.

Naglasio je da najviše zaraženih ima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji - 215, u Tuzlanskoj županiji 92, Županiji Sarajevo 90, a u Zeničko-dobojskoj županiji 81 osoba.

Čerkez je kazao da je na bolničkom liječenju trenutno 68 pacijenta, a da je na respiratoru devet osoba.

- Pozitivna stvar je što raste i broj oporavljenih, koji iznosi 84. Danas smo imali i jedan smrtni slučaj, čime se taj broj povećao na 28 - 14 muškaraca i 14 žena, a 19 osoba je imalo više od 65 godina - kazao je Čerkez u današnjem obraćanju iz Vlade Federacije BiH.

Istaknuo je da su uradili i određene analize i usporedbe s drugim europskim zemljama, koje su pokazale da je BiH zadržala linearni rast i u broju oboljelih i u broju smrtnih slučajeva.

- Mjere su dale rezultate. Nismo imali veliki broj oboljelih - naglasio je Čerkez.

Također je istaknuo da im je cilj da u sjedećim tjednima postepeno ublaže mjere, kako bi ostali u linearnom rastu.

- Ne bismo željeli da nam se u rujnu dogodi da imamo drugi udar, ali pokušat ćemo naći modalitete da ne uđemo u veće rizike - zaključio je Čerkez.

Dnevnik.ba