Article_Top_970x250

Cjepivo protiv koronavirusa iz Oxforda već bi u rujnu moglo biti dostupno

OPTIMISTIČNE PROGNOZE

Cjepivo protiv koronavirusa iz Oxforda već bi u rujnu moglo biti dostupno

srp 13, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Cjepivo AZD 1222 popularno nazvano "Oxford cjepivo" ušlo je u poslednju, treću fazu ispitivanja i prema dokumentaciji već u rujnu bit će u upotrebi u Velikoj Britaniji, SAD-u i nekoliko europskih zemalja.

Znanstvenici sa Sveučilišta Oxford u suradnji s britanskom farmaceutskom kompanijom AstraZenecom već kreću u proizvodnju dvije milijarde doza cjepiva koji će, prema najavama, biti isporučeni do kraja godine, piše Srbijadanas.com.

Cjepivo s Oxforda nazvano AZD1222, trenutno se testira na oko 10.000 dobrovoljaca u Britaniji, 5000 u Brazilu, 2000 u Južnoj Africi i uskoro na 30.000 ljudi u Sjedinjenim Državama, čime je ušla u posljednju - treću fazu nakon koje je čeka hitno odobrenje za upotrebu.

Cjepivo AZD1222 je tijekom pretkliničkih studija na miševima i primatima (rezus makaki majmuni) izazvala dobar imunološki odgovor na virus korone kod obje vrste. Jedna doza cjepiva potpuno je zaštitila majmune od upale pluća. 

Životinje su bile izložene izuzetno visokim dozama virusa gornjih i donjih dišnih organa, a studija je pokazala da je odgovor imunološkog sustava bio vrlo efikasan u zaštiti od razvoja upale pluća, prenosi Hina.

Dnevnik.ba