Article_Top_970x250

Član Predsjedništva SDP-a Begić osuđen na četiri godine zatvora

zenica

Član Predsjedništva SDP-a Begić osuđen na četiri godine zatvora

ruj 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Vijesti.ba

Begić je inače i član Predsjedništva SDP-a BiH, a proteklih je mjeseci bio jedan od najgrlatijih zagovornika smjene Vlade FBiH zbog navodnih malverzacija.

Općinski sud u Zenici je prvostupanjskom presudom osudio bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Senaida Begića na četiri godine zatvora zbog produženog kaznenog djela zloporabe položaja.

Na pola godine zatvora osuđen je i šef za financije te ustanove Omer Avdaković. Begić i Avdaković su nepravosnažno osuđeni zbog zloporabe položaja u vezi s kaznenim djelom prijevare i pronevjere u službi.

Begić je inače i član Predsjedništva SDP-a BiH, a proteklih je mjeseci bio jedan od najgrlatijih zagovornika smjene Vlade FBiH zbog navodnih malverzacija, prenosi Vijesti.ba.

Optužnica Begiću stavlja na teret da je, kao službena osoba u Federaciji BiH, iskorištavanjem službenih ovlasti, pribavio korist sebi i drugom i nanio štetu drugom te da je kao službena osoba u FBiH, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, davanjem lažnih podataka doveo u zabludu ovlaštenu osobu.

Između ostalog, Begić se tereti da je iskorištavanjem položaja donosio odluke o priznanju sudjelovanja dijela troškova liječenja u inozemstvu, koje su bile na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Osim toga, kao direktor ZZOZDK, zloporabio je pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i sa posla, odnosno, lažirao je svoju adresu stanovanja, pa je ostvario protupravnu imovinsku korist koja je od 26. ožujka 2012. do 30. studenog 2013. godine dostigla iznos od 8.206 KM, za koji iznos je i oštećen ZZO ZDK.

Begić se tereti i da je postupao suprotno Pravilniku o načinu i korištenju mobilnih telefona u ZZOZDK, prisvojivši službeni mobilet LG, te omogućio prisvajanje službenih mobitela šefovima službi i uposlenicima, na način da im je priopćio da nisu dužni vraćati mobitele, njih šest, čija je vrijednost tada iznosila 2.017 KM.

Optužnica ga tereti i da je lažirao podatke na putnim nalozima te da je službeno auto koristio besplatno u privatne svrhe.

Begić je optužen da je u periodu od rujna 2014. do siječnja 2016. godine, iskorištavanjem službenih ovlasti, zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme sa A. B., iako nije ispunjavala posebne uvjete konkursa.

Na mjesto samostalnog stručnog suradnika za ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama, na koje se predviđa diplomirani ekonomista, uposlio H. N. iako je znao da nije ispunjavao uvjete za navedeno radno mjesto.

Dnevnik.ba