Article_Top_970x250

Čović: Mostar je sačuvao svoju multietičnost, volio bih da je tako i u Tuzli

usvojene izmjene izbornog zakona

Čović: Mostar je sačuvao svoju multietičnost, volio bih da je tako i u Tuzli

srp 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Na 9. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine raspravljale su se izmjene Izbornog zakona za Mostar, a tim povodom govorio je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

On je kazao kako se može nadmudrivati oko Mostara, ali dok je Aneksa 4. Dejtonskog sporazuma ovo je država tri konstitutivna naroda. Čović je kazao i kako će se inzistirati da izbori u Mostaru budu kad i u ostalim sredinama u BiH.

"Mostar vidim kao i svaku drugu jedinicu lokalne samouprave. Nadmudrivanja oko Mostara trebaju se završiti, bilo je na desetke pokušaja, a ovo je izlazak iz svega toga, da Mostaru damo mogućnost da ima Gradsko vijeće, izabranog gradonačelnika, ali i minimalnu nacionalnu zastupljenost", izjavio je Čović.

Čović je naveo da je Mostar u ovom vremenu sačuvao svoju multietničnost te da su rijetke takve sredine u Bosni i Hercegovini. Poslije toga kazao je kako bi volio da je takva situacija u Tuzli.

Na ovo je reagirao Denis Bećirović kazavši da o Tuzli treba govoriti samo kao svijetlom primjeru.

Čović je odgovorio da u Tuzli nema Hrvata na istaknutim pozicijama što govori o politici koja se vodi, spomenuvši da nema svjetla već da je tama, prenosi Klix.

Dnevnik.ba