Article_Top_970x250

Čović: Treba nam unutarnja stabilnost s ciljem izgradnje odnosa između Hrvata, Srba i Bošnjaka

"treba jačati i suradnju s rusijom"

Čović: Treba nam unutarnja stabilnost s ciljem izgradnje odnosa između Hrvata, Srba i Bošnjaka

velj 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je da bi BiH trebala jačati suradnju s Rusijom, uključujući i jačanje međuparlamentarne suradnje.

Uoči službene posjete Ruskoj Federaciji, Čović je konstatirao da je krajnje slab ruski utjecaj u BiH, posebno na teritoriji Federacije BiH.

On je izjavio "Rosijskoj gazeti" da namjerava predložiti predsjednici Vijeća Federacije Rusije Valentini Matvijenko da ojačaju međuparlamentarnu suradnju, čime bi se pomoglo izgradnji jedinstvenog pristupa u BiH prema Moskvi.

"Namjeravam da izađem s inicijativom o organizaciji aktivnije suradnje između parlamentarnih komiteta, što će pomoći međusobnom razumijevanju, izgradnji sistema bilateralne komunikacije i otvaranju vrata za povećanje ekonomske i kulturne suradnje", istaknuo je Čović, koji je lider HDZ BiH.

Među aktualnim zadacima koji stoje pred BiH, Čović je naveo potrebu da se postigne unutrašnja stabilnost s ciljem izgradnje odnosa između tri naroda - Hrvata, Srba i Bošnjaka.

"Dok to ne uradimo, bit će nam krajnje teško da izgradimo odnose s drugim utjecajnim državama, uključujući Rusiju. U vezi s tim, imamo što da naučimo od Ruske Federacije", naglasio je on.

Čović će u ponedjeljak i utorak, 10. i 11. veljače, boraviti u službenoj posjeti Ruskoj Federaciji na poziv Valentine Matvijenko, predsjednice Gornjeg doma ruskog parlamenta Vijeća Federacije.

Tijekom boravka u Moskvi planirana je i posjeta Čovića Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa Ministarstva vanjskih poslova Rusije, a predviđeno je i da održi predavanje na sjednici Balkanskog kluba Centra za studije zemalja Jugoistočne Europe, prenosi SRNA.

Dnevnik.ba