Article_Top_970x250

Dačić: Komšić Hrvat po želji muslimana

šef srbijanske diplomacije

Dačić: Komšić Hrvat po želji muslimana

ruj 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FAH

Dačić je rekao da "Europa zapostavlja činjenicu" da Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića "desetljećima unazad sprovodi politiku zasnovanu na Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića". "Ta politika u jednoj rečenici glasi: Ne može se ostvariti islamska država, a oni su za islamsku državu od Maroka do Indonezije, dok muslimani nisu u većini. I tu nema koegzistencije s drugim oblicima društvenog života", kazao je Dačić.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da predstavnici Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini rade direktno protiv svojih interesa glasanjem za nezavisnost Kosova jer time nestaju argumenti protiv nezavisnosti Republike Srpske.

"Oni rade direktno protiv sebe, time što hoće da priznaju Kosovo, oni gube bilo kakav argument kojim bi neko mogao da ospori pravo Republike Srpske na nezavisnost", rekao je Dačić.

Dačić je kazao da je Kosovo bilo pokrajina u Srbiji i da je Badinterova međunarodna komisija "jasno rekla da će se Jugoslavija raspasti po republičkim granicama i nije spominjala pokrajine".

Ako vi sada izdvajate jednu pokrajinu, na osnovu čega ćete zabraniti da jedan entitet BiH proglasi svoju nezavisnost.

On je rekao da je prethodno rukovodstvo Srbije, na čelu s Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem, "napravilo grešku" jer proglašenje nezavisnosti Kosova nije povezalo s nezavisnošću Republike Srpske.

"Mi smo tada porazbijali kioske i zapalili ambasade, jedino što smo zapravo rekli (zapadnim zemljama) jeste da mogu da rade što god hoće. Jedino što bi moglo da zabrine međunarodnu zajednicu moglo je da bude povezivanje tog pitanja (nezavisnosti Kosova) s Republikom Srpskom", naveo je Dačić, prenosi Beta.

Članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasali su u četvrtak da država prizna nezavisnost Kosova, dok je treći član Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv.

Dačić je rekao da je glasanje o nezavisnosti Kosova uslijedilo pošto je ministrica vanjskih poslova Kosova Meliza Haradinaj 8. rujna poslala ministrici vanjskih poslova BiH pismo u kojem je pozvala tu zemlju da prizna nezavisnost Kosova.

"Ona (Haradinaj) kaže u pismu da sporazum u Washingtonu omogućava međusobno priznanje Izraela i Kosova i srdačno moli vladu BiH da razmotri priznanje Kosova", naveo je Dačić.

Dodao je da Priština tako zloupotrebljava dogovor iz Washingtona.

"Oni su vjerojatno ovakva pisma poslali i mnogim drugim zemljama. Ovaj poziv BiH je svakako zloupotreba dogovora iz Washingtona. Srbija treba prestati lobirati protiv nezavisnosti Kosova, a oni će ovako da pozivaju druge zemlje i da predstavljaju da je dio sporazuma da druge zemlje priznaju Kosovo", rekao je Dačić.

Dodao je da "ne vjeruje" da je pitanje priznanja nezavisnosti Kosova stavljeno na dnevni red Predsjedništva BiH na osnovu tog poziva, već je ocijenio da je to "dio jedne druge politike".

Dačić je rekao da "Europa zapostavlja činjenicu" da Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića "desetljećima unazad sprovodi politiku zasnovanu na Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića".

"Ta politika u jednoj rečenici glasi: Ne može se ostvariti islamska država, a oni su za islamsku državu od Maroka do Indonezije, dok muslimani nisu u većini. I tu nema koegzistencije s drugim oblicima društvenog života", kazao je Dačić.

Za Komšića, člana Predsjedništva BiH, Dačić je rekao da je "figura izabrana glasovima muslimana, Hrvat po želji muslimana".

Dnevnik.ba