Article_Top_970x250

Dačić o Komšiću: Četnički unuk koga su muslimani izabrali da zastupa Hrvate

žestoko odgovorio komšiću

Dačić o Komšiću: Četnički unuk koga su muslimani izabrali da zastupa Hrvate

lis 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dačić je poručio da BiH nikad neće biti islamska država, pa makar i sa „lažnim hrvatskim kolovođom“, već samo država ravnopravnih naroda, i Srba i Hrvata, a ne samo Bošnjaka.

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić reagirao je na izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, navodeći da Komšić ne samo da ima krizu identiteta, jer kao četnički unuk na osnovu muslimanskih glasova zastupa Hrvate, već pati i od potrebe da obmanjuje javnost, optužujući Dačića da proklamira srpsko-hrvatsko jedinstvo u borbi protiv BiH.

„Gdje i kada sam ja to, Komšiću, pozivao na borbu protiv BiH? I zašto bih, kad Srbija stalno poziva na očuvanje teritorijalnog integriteta BiH. Ali, BiH kao države ravnopravnih naroda i entiteta, a ne islamske džamahirije kako tvoj ajatolah Džaferović proklamira u programu SDA“, istakao je Dačić u pisanoj izjavi za Tanjug, prenosi Sputnik.

Dačić je rekao da Bosni i Hercegovini ne prijeti opasnost od njega, već od Komšićevog lažnog predstavljanja kao „Hrvata po mjeri Bošnjaka“, zbog čega je, kaže, i nastala kriza u odnosima sa Hrvatskom.

„Zato i ne žele da te vide ni u Zagrebu, ni Hrvati u BiH. Možeš samo sa nekog minareta da bljuješ laži o tome kako Srbi i Hrvati ruše BiH“, dodao je Dačić.

On je poručio da BiH nikad neće biti islamska država, pa makar i sa „lažnim hrvatskim kolovođom“, već samo država ravnopravnih naroda, i Srba i Hrvata, a ne samo Bošnjaka.

Komšić je ranije danas optužio šefa srpske diplomacije, pozivajući se na medijske navode, da proklamira srpsko-hrvatsko jedinstvo „u borbi protiv BiH“.

Dačić je proteklih dana u više navrata govorio o nedavnom posjetu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu, koju je ocijenio kao veoma dobru, a razgovore sa hrvatskim državnim vrhom povijesnim, ali nije rekao da su oni na bilo koji način upereni protiv BiH.

Dnevnik.ba