Article_Top_970x250

Danas sastanak izaslanstva HDZ-a i SDA oko formiranja vlasti u BiH

razgovori

Danas sastanak izaslanstva HDZ-a i SDA oko formiranja vlasti u BiH

pro 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Tema bi trebala biti formiranje Vijeća ministara BiH, ali i imenovanje Vlade FBiH, čemu bi trebao prethoditi izbor predsjednika FBiH i dvoje potpredsjednika.

U Sarajevu bi danas u poslijepodnevnim satima trebao biti održan sastanak izaslanstva SDA i HDZ-a BiH, predvođenih predsjednicima tih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem. To je za Avaz potvrdio jedan visoki dužnosnik ove stranke. Sastanak bi, kako se neslužbeno doznaje, trebao početi u 15 sati u zgradi Parlamenta BiH. 

Tema bi trebala biti formiranje Vijeća ministara BiH, ali i imenovanje Vlade FBiH, čemu bi trebao prethoditi izbor predsjednika FBiH i dvoje potpredsjednika.   Današnji razgovori trebali bi pokazati hoće li Vijeće ministara BiH biti formirano do kraja ovog mjeseca i hoće li biti pokrenute aktivnosti za izbor Federalne vlade.

Naime, iz HDZ-a su nedavno poručili kako je prije formiranja vlasti u FBiH neophodno napraviti „niz dogovora", koji se odnose na restrukturiranje Vlade FBiH, a posebno na izmjene Izbornog zakona BiH.

Iz SDA su ranije priopćili da se Vlada FBiH treba formirati bez ikakvog uvjetovanja i paralelno s formiranjem Vijeća ministara. Inače, Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, izabran na tu poziciju 5. prosinca, dobio je ovaj tjedan liste kandidata za ministre i njihove zamjenike u državnoj vladi od stranaka iz Republike Srpske te od HDZ-a.

Da bi predsjedatelj Vijeća ministara mogao poslati liste s imenima na provjere u Središnje izborno povjerenstvo i Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, neophodno je da imena kandidata za ministre i zamjenike dostavi i SDA sa svojim koalicijskim partnerima.

Dnevnik.ba