Article_Top_970x250

Delegacija EU u BiH o deklaraciji SDA: Apeliramo na stranke da se fokusiraju na formiranje vlasti

reakcija

Delegacija EU u BiH o deklaraciji SDA: Apeliramo na stranke da se fokusiraju na formiranje vlasti

ruj 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Izaslanstvo Europske unije u BiH u odgovoru na upit N1 povodom Programske deklaracije SDA, apelirala je na političke stranke da se primarno fokusiraju na formiranje vlasti nakon izbora 2018. godine.

"Očekujemo od bh. vlasti da preuzmu rad na ključnim prioritetima obrazloženim u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU i krenu sa provedbom prijeko potrebnih reformi. Podsjećamo da ovaj proces zahtijeva redovan dijalog i koordinaciju između političkih stranaka kako bi se potakao potrebni konsenzus koji je potreban da se poluče rezultati u interesu svih građana BiH", kazali su iz Delegacije.

Podsjećamo, izaslanici 7. Kongresa Stranke demokratske akcije (SDA), koji je održan u Sarajevu proteklog vikenda, usvojili su temeljne akte koji definiraju unutrarnju organizaciju i politički kurs ove stranke.

Usvojeni su Statut i Programska deklaracija SDA, te devet rezolucija. Upravo je deklaracija SDA izazvala mnogobrojne reakcije u Bosni i Hercegovini.

U deklaraciji se, između ostalog, naglašava da je primarni i dugoročni cilj usvajanje Ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definirana kao demokratska, regionaliziranaa, pravna i socijalna država pod nazivom Republika BiH, s tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim.

Dnevnik

Tagovi: