Article_Top_970x250

Desnica: Dođe li Biden na vlast, država će nam oduzeti oružje

kontroverzna nra

Desnica: Dođe li Biden na vlast, država će nam oduzeti oružje

kol 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Pixsell

NRA otvoreno na izborima staje uz kandidate koji se zalažu za pravo na nošenje oružja. Udruga je podržala Trumpa na izborima te je najavila da će potrošiti desetke milijuna dolara kako bi pomogla njegov reizbor. Ako Biden pobijedi te demokrati osvoje Senat i Predstavnički dom, NRA se boji ugrožavanja prava na oružje.

Kao i gotovo svaka tema u javnoj areni Sjedinjenih Država, pravo na nošenje oružja odavno je dio političkog sukoba ljevice i desnice. To je pitanje još stepenicu više podignula državna tužiteljica u New Yorku Letitia James, koja je podnijela tužbu protiv Nacionalne asocijacije za oružje (NRA), najpoznatije organizacije koja štiti pravo na nošenje oružja u svijetu, s namjerom da cijelu organizaciju zabrani. Konzervativci, s čijim su svjetonazorom NRA i oružje postali sinonimi, opisuju cijeli slučaj kao politički progon, a tu je poziciju zauzeo i predsjednik Donald Trump, saveznik NRA-e, piše Večernji list.

Organizacija postoji od 1871.

Tužiteljica James tvrdi da je nakon gotovo dvogodišnje istrage ustvrdila da je vodstvo NRA-e koristilo udrugu za prijevaru i osobno bogaćenje. U samo tri godine šef udruge Wayne LaPierre, koji je na tom mjestu posljednjih 39 godina, i njegovi ortaci izvukli su iz NRA-e čak 64 milijuna dolara, tvrdi tužiteljica. Zbog snažnog utjecaja na javnost, lideri udruge bezočno su se obogatili, smatra ured tužitelja, i to dok su tvrdili da štite drugi amandman ustava. On glasi: “Dobro regulirana milicija, potrebna za sigurnost slobodne države, pravo ljudi na nošenje i držanje oružja, neće biti povrijeđeno.”

Sjedište je organizacije u New Yorku, a osnovana je još 1871. Postala je vremenom jedna od najmoćnijih političkih organizacijau SAD-u. Trump je akciju tužiteljice opisao je kao napad “radikalne ljevice New Yorka koja želi uništiti NRA”. I NRA je u priopćenju odbacio optužbe i nazvao tužbu “političkom”. Nakon toga su podnijeli protutužbu protiv tužiteljice zbog njezinog “plana da sruši organizaciju”. I dok James, članica Demokratske stranke, naglašava da njezina odluka nije motivirana političkim razlozima te da “nitko, pa ni NRA, nije iznad zakona”, pitanje prava na nošenje oružja odavno je dio političke debate. U njoj se demokrati zalažu za smanjivanje prava na nošenje oružja, dok ga republikanci vide kao srž američkog načina života.

Desnica potrebu za oružjem objašnjava dvjema stvarima: mogućnošću zaštite od vlade ako ona postane tiranska te pravom na samoobranu (tijekom nasilnih nemira u svibnju i lipnju brojni su Amerikanci svoju imovinu spasili stojeći ispred svojih trgovina i stanova s napunjenim puškama). Ljevica pak upravo toliko slobodne zakone o oružju optužuje za širenje nasilja u američkim gradovima. San Francisco je 2019. NRA označio kao “domaću terorističku organizaciju”.

“NRA je kupila predsjednika te promovira članove Kongresa koji guraju glavu u pijesak pred epidemijom oružanog nasilja”, napisala je na Twitteru Kamala Harris, demokratska senatorica i jedna od favoritkinja za potpredsjedničku nominaciju Joea Bidena, koji će se na izborima okušati protiv Trumpa u studenome. “Vrijeme je da zaustavimo nasilje i nebrigu. Dokrajčite NRA”, rekla je demokratska kongresnica Barbara Lee.

Političari su se i u reakcijama mnogo više fokusirali na navodne štete i koristi koje donosi NRA, ovisno o političkoj opredijeljenosti, a manje na optužbe za navodnu financijsku prijevaru. NRA otvoreno na izborima staje uz kandidate koji se zalažu za pravo na nošenje oružja. Udruga je podržala Trumpa na izborima te je najavila da će potrošiti desetke milijuna dolara kako bi pomogla njegov reizbor. Ako Biden pobijedi te demokrati osvoje Senat i Predstavnički dom, NRA se boji ugrožavanja prava na oružje.

“Opasan stav ljevice”

– Doslovno ćemo se suočiti s potencijalnom konfiskacijom oružja – rekao je poznati aktivist Jason Quimet. Da je riječ o pravom političkom sukobu u zemlji u kojoj je očekivano da svi nositelji javnih funkcija djeluju prema svome političkom opredjeljenju, svjedoči i tvrdnja državnog tužitelja Louisiane, republikanca Jeffa Landryja, koji je svoju kolegicu iz New Yorka optužio za “manipulaciju pravnog sustava za političku dobit”.

– Liberali koji podržavaju bezakonje pali su na novo dno u svojoj namjeri da uzmu policiji sredstva za rad, odbace 2. amandman te da nam onemoguće da se branimo – tvrdi Landry. Kolumnist centrističkog Bloomberga Noah Feldman upozorio je na opasnost stava ljevice da progresivni New York zabrani konzervativnu udrugu, čime bi poručio da neistomišljenicima demokrata nije mjesto u gradu. 

Dnevnik.ba