Article_Top_970x250

Dodik: Komšić je iznio osobni, a ne stav BiH o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu

rat priopćenjima

Dodik: Komšić je iznio osobni, a ne stav BiH o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu

lis 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu, u kojem ga je obavijestio da je sadržaj pisma koji je uputio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, u kojem protestira zbog izbora laureata za književnost Petera Handkea, njegov osobni, a ne stav BiH.

- Iz medija smo saznali da Vam se pismom obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Želim da Vas obavijestim da je sadržaj u pismu gospodina Komšića njegov osobni stav, a nikako stav BiH pa Vas molimo da to pismo tretirate kao nezadovoljstvo pojedinca u BiH - istaknuo je Dodik u pismu upućenom Malmu.

On je istaknuo da Republika Srpska cijeni da je odluka da ovu prestižnu nagradu dobije Peter Handke donesena uz punu svijest o vrijednosti i značaju njegovog književnog opusa, bez koga bi svijet u kome živimo sigurno bio siromašniji, priopćeno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Dodjelom ove nagrade i Nobelov komitet se na najbolji način odužio tom izuzetnom piscu i njegovom djelu. Kampanja koja se vodi protiv Petera Handkea od trenutka kad se saznalo za nagradu je pokušaj politizacije kulture i revizije istine - naveo je Dodik u pismu.

Naglasio je da je Nobelova nagrada za književnost završila u pravim rukama i da je Handkeu  ovom nagradom vraćeno povjerenje u vrednovanje svjetskih dostignuća u različitim oblastima, pa i u književnosti, poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Komšić je ponovo danas uputio pismo Malmu u ime, kako je naveo, građana BiH i u osobno ime, iznoseći niz kritika na račun Kraljevske švedske akademije znanosti i pozvavši je da prije dodjeljivanja nagrade Handkeu preispita svoju odluku, prenosi SRNA.

Dnevnik.ba