Article_Top_970x250

Dodik nakon sastanka s Vučićem: Za nas je Republika Srpska jedina Republika, odbacujemo Deklaraciju SDA

srpski član predsjedništva

Dodik nakon sastanka s Vučićem: Za nas je Republika Srpska jedina Republika, odbacujemo Deklaraciju SDA

ruj 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via RTRS

Milorad Dodik je nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem danas u Beogradu izjavio da se odbacuje "deklaracija SDA kao antisrpska, antidejtonska i antiustavna".

"Za nas je Republika Srpska jedina Republika na tim prostorima i Deklaraciju SDA odbacujemo kao antisrpsku, antidejtonksku i antiustavnu", kazao je Dodik i dodao:

"Sasvim sigurno možemo tvrditi da to nije samo interni dokument te stranke. On je usmjeren ka tome da se ruši Republika Srpska. Imaju neku podršku i stranca. Danas smo predsjednika Vučića informirali o tome u nastojanju da osiguramo i eventualnu podršku Srbije u obrani RS", kazao je Dodik.

Kazao je i da nemaju svi sudionici sastanka isti stav što treba uraditi, ali su svi osudili sadržaj deklaracije SDA.

"Politički predstavnici RS nemaju iste stavove o tome što treba uraditi. Mjesto gdje trebamo da kreiramo naše stavove je NSRS. Donijet ćemo takvu odluku da bilo kakav pokušaj realizacije ovih dokumenata i deklaracije od bošnjačke strane apsolutno traži aktivaciju našeg prava na odcjepljenje. Mislim da je to nešto što treba da uradimo. Od Srbije smo tražili da nam pomogne u situaciji da nam je to potrebno, da nam pomogne sa stanovišta osposobljavanja naših sigurnosnih jedinica jer smatramo da ne trebamo biti naivni od svega toga. Ovo je njihov trajni cilj, da nema Srba ni RS. Oni žele BiH za sebe, u kojem nema srpskog jezika u kojoj će se osvetiti Srbima", kazao je Dodik i dodao da su Vučiću rekli da su zabrinuti za sigurnost i da je "deklaracija SDA opasnih namjera".

Dodik je rekao i kako činjenica da se u Bosnu i Hercegovinu vraćaju ratnici iz Sirije koji su se borili za tzv. Islamsku državu, sve zajedno sa porukama vezanim za dokument ugrožava osjećaj stabilnosti.

"Ovo je jasna poruka da smo spremni braniti Republiku Srpsku. Trebamo se vratiti očuvanju stabilnosti i mira, vratiti se Daytonskom sporazumu. a SDA kao najvažnija politička  stranka kod Bošnjaka mora da povuče sve ove dokumente. Ako to ne urade, onda mi nemamo pravo da budemo neoprezni i naivni. Uvijek kad smo bili naivni i kada nismo računali na naše države, uvijek smo stradali i to ne treba da dozvolimo sebi u ovom vremenu. Zbog toga moja zahvalnost ide predsjedniku Vučiću, premijerki Ani Brnabić za podršku koju daju u RS-u", izjavio je Dodik, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba