Article_Top_970x250

Dodik otkrio detalje: Dogovorom se predviđa i smanjenje broja pripadnika Oružanih snaga BiH

kompromisno rješenje

Dodik otkrio detalje: Dogovorom se predviđa i smanjenje broja pripadnika Oružanih snaga BiH

stu 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Srpski član Predsjedništva BiH Miloraf Dodik rekao je danas, osvrćući se na imenovanje Zorana Tegeltija za predsjedatelja Vijeća ministara i usvajanje Programa reformi BiH, da nikakav dokument koji prejudicira članstvo u NATO nije usvojen.

-  Čak se otvoreno u tom dokumentu kaže da su u pitanju reforme i da one ne prejudiciraju članstvo. Piše da je za svako kretanje prema članstvu u NATO potrebna nova odluka Predsjedništva BiH i PS BiH i da će se odluke donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti na nivou BiH - naglasio je Dodik.

Istaknuo je da razumije SDS i PDP.

- Mislim da bi se trebali prestati ljutiti. Vidim da su bijesni. Razumijem to, jer su dugo sjedili neopravdano na mjestima u organima vlasti na nivou BiH. Ovim se ruši njihova privilegija da rade mnogo toga što nije u skladu sa stavovima NSRS - istakao je on, prenosi RTRS.

On je naveo da se u ovom dokumentu nalazi nekoliko bitnih stvari, a jedna od njih koja je značajna za Republiku Srpsku predviđa se smanjenje broja pripadnika Oružanih snaga u profesionalnom radu, čime bi se smanjili troškovi.

Dodik je naglasio da nigdje nije urušen princip vojne neutralnosti koji je Republika Srpska usvojila u Narodnoj skupštini i pozvao SDS i PDP da pokažu gdje piše da je to dovedeno u pitanje.

Najavio da će o tome detaljno informirati Vladu Srpske.

Dodik je naglasio da sada ovo dovodi Republiku Srpsku u poziciju onoga što Srbija ima i da je uvijek okvir RS-a bio da prati Srbiju, koja je, također, vojno neutralna.

Komentirajući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da ovim dokumentom nitko nije dobio, niti izgubio, Dodik je rekao da će ovih dana biti razgovarano o tomu.

- Što je tko dobio ili izgubio, to je neka druga tema. Mislim da je to dio nekog kompromisa. Neke stvari su naprosto morale ovoliko dugo trajati da bi se došlo do toga - rekao Dodik.

Na pitanje hoće li nakon ovoga BiH krenuti naprijed, Dodik je rekao da se ništa dramatično nije desilo, da je normalno formiranje vlasti nakon izbora svuda u svijetu, samo je u BiH od toga napravljeno čudo.

On je istaknuo da treba raditi na europskim integracijama, te podsjetio na prijedlog Francuske koji govori o sedam brzina i poglavlja. Dodik je ocijenio da je taj prijedlog unio još više zabune u proces pridruživanja, ali da je dobra vijest da je konačno Europska komisija odredila komesara za proširenje koji će se tim pitanjima baviti.

Dodik kaže da BiH ima nekoliko konkretnih projekata za koje misli da nikome nisu problem, kao što je auto-put Beograd-Sarajevo, na čemu treba raditi novo Vijeće ministara.

On je napomenuo da BiH nema usvojen proračun u tekućoj godini i da još nisu obavljene pripreme za onaj za iduću godinu, te dodao da su to pitanja kojim se tek trebati baviti.

Dnevnik.ba