Article_Top_970x250

Dodik: Republika Srpska ne namjerava ući u NATO

srpski član predsjedništva

Dodik: Republika Srpska ne namjerava ući u NATO

stu 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Srna

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne namjerava uči u NATO i ne odriče se svoje politike vojne neutralnosti.

Dodik je rekao da postoji ogroman pritisak povodom pitanja članstva u NATO-u.

- Zapad bi želio imati sve zemlje kao članice NATO-a, njihovi ciljevi su jasni. Oni prave okvir na način koji govori zemljama da trebaju težiti ome da budu primljene u NATO, a ako to ne učine, onda postoji problem. Republika Srpska ne namjerava mijenati svoje strateško opredjeljenje - vojnu neutralnost - naglasio je Dodik u intervjuu agenciji TASS.

Dodik vjeruje da bi ulazak u NATO poslije bombardiranja 1999. godine opravdao nelegalnu agresiju Sjevernoatlantske alijanse na bivšu Јugoslaviju.

- Republika Srpska ne vidi nikakvu prednost u NATO-u, za razliku od drugih. Mi smo prošli kroz NATO bombardiranje, znamo kako to izgleda. Ulazak u NATO bio bi moralno oslobađanje te NATO generacije ili sadašnjeg saveza od tih podlih bombardiranja i osiromašenog uranija koji čak i sada ubija našu djecu - naglasio je Dodik.

Rekao je da je to nešto što se ne može razumjeti ili prihvatiti i da smatra da Zapad konačno treba prihvatiti ovakav stav Repubike Srpske o ovom pitanju.

- Možemo surađivati s njima, to je neizbježno, ali oni nikad od nas neće čuti da se krećemo prema integraciji ili da BiH ide prema članstvu u NATO-u - naglasio je Dodik.

TASS navodi da BiH ne može biti primljena u NATO bez suglasnosti oba entiteta i podsjeća da je Narodna skupština Republike Srpske u listopadu 2017. godine usvojila rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

Dnevnik.ba