Article_Top_970x250

Dodik: Strani veleposlanici u BiH su u ulozi promatrača, BiH je besmislena država...

ogovorio o odluci sip-a bih

Dodik: Strani veleposlanici u BiH su u ulozi promatrača, BiH je besmislena država...

svibnja 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Govoreći o odluci Središnjeg izbornog povjerenstva da odgodi lokalne izbore za 15. studenog, Dodik je ponovio da je riječ o nelegitimnoj komisiji, izabranoj mimo zakona, te da se na ovaj način dodatno komplicira cijela situacija.

- Očigledno je da je to koncept koji je dogovoren od određenih političkih snaga - rekao je član Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o financiranju izbora, što je navedeno kao jedan od glavnih razloga odgađanja izbora, Dodik je izrazio spremnost SNSD-a da glasa za privremeno financiranje lokalnih izbora ili da se sredstva za to osiguraju na drugi način.

- Očigledno je da u Vijeću ministara nema dovoljne većine da to izglasa i mi to znamo - rekao je Dodik

On je dodao i da je očigledno da to ne zna šef Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec , koja se pristrano ponaša i legalizira nezakonite stvari.

- Nisam je čuo da se oglasila kada je birano Središnje izborno povjerenstvo da nisu ispoštovane procedure, ali se sada našla komentirati različite izjave nas u okviru BiH - naglasio je Dodik.

On je istaknu da to samo govori koliko je BiH nesređena država, koliko u njoj mogu da "vršljaju" stranci i kvalificiraju najodgovornije ljude i političare u BiH.

- To govori koliko je BiH besmislena, jer ne osigurava ni elemente svoje suverenosti ako dozvoljava da različiti strani ambasadori ovdje mogu da se upliću u unutarnje stvari - rekao je Dodik.

On je napomenuo da su strani ambasadori u BiH u ulozi promatrača, te da ne mogu biti ocjenitelji niti kreatori bilo kakvih procesa, prenosi Avaz.

Dnevnik.ba