Article_Top_970x250

Dodik: Svaki jezik nosi ime po imenu naroda, zašto bi bošnjački bio izuzetak

poruka komšiću

Dodik: Svaki jezik nosi ime po imenu naroda, zašto bi bošnjački bio izuzetak

ruj 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Srna

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da, osim što ne razumije što jedan član Predsjedništva BiH radi s roditeljima školske djece u Zvorniku, nije mu jasno ni što Željko Komšić pokušava problematizirati.

Na pitanje Srne da prokomentira Komšićevu izjavu, nakon jučerašnjeg sastanka s roditeljima školske djece u Zvorniku, da će na sljedećoj sjednici Predsjedništva razgovarati sa srpskim članom o, kako je naveo, rješavanju problema jezika u školama, te da se učenicima u knjižice upisuje "bosanski jezik", Dodik je odgovorio da svaki jezik nosi ime po imenu naroda i da ne vidi zašto bi bošnjački jezik bio izuzetak.

- Nametanje naziva jezika "bosanski" je nastavak politike asimilacije svih u BiH, na što mi ne pristajemo. Onako kako ne postoji nacionalna odrednica Bosanci, tako ne postoji ni "bosanski jezik" - istaknuo je Dodik.

Dodik je naglasio da, ako baš inzistiraju da se taj jezik zove tako, onda im mora objasniti da se "bosanski" na srpskom kaže bošnjački.

- I za kraj bih se našalio, član Predsjedništva BiH nema mandat baviti se ovim pitanjima, osim ako Komšić ne priznaje da je došao u prijateljski posjet susjednoj Republici Srpskoj - rekao je Dodik za Srnu.

Dnevnik.ba