Article_Top_970x250

Dogovor o Mostaru vratio bi BiH na europsku mapu

dašak optimizma

Dogovor o Mostaru vratio bi BiH na europsku mapu

lip 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Srna

Nakon više od pola godine bez dobrih vijesti iz BiH, mogući dogovor o održavanju izbora u Mostaru, koji su postigli Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, vratio bi BiH ponovno na europsku mapu, rekao je Nezavisnim novinama diplomatski izvor iz Bruxellesa.

Naime, kako je rečeno, prvi put nakon dužeg vremena se o pitanjima zapadnog Balkana raspravlja na vrlo visokom nivou, što ranije nije bio čest slučaj, a teme se ne odnose samo na dijalog između Beograda i Prištine, što je u fokusu već neko vrijeme, već se na visokom nivou raspravlja i o međuvladinoj konferenciji između Srbije i Crne Gore krajem mjeseca, a vrlo značajno mjesto zauzimaju rasprave o okviru za pregovarački proces Sjeverne Makedonije i Albanije po novoj metodologiji.

Kako je objašnjeno, činjenica da je zapadni Balkan u tako kratkom vremenu postao važna tema, uz činjenicu da je u pravom trenutku došlo do načelnog dogovora o Mostaru i mogućnosti da se riješi šire pitanje izmjena Izbornog zakona, otvaraju nove mogućnosti da se na jesen na sastanku Berlinskog procesa i predstavljanja investicijskog programa EU za zapadni Balkan dogode pozitivni koraci za BiH, ali i cijelu regiju. Objašnjeno je da je veliki problem za BiH činjenica da je jako teško uvjeriti skeptične članice EU da joj treba pružiti šansu kad iz zemlje dolaze samo loše vijesti.

– Imate situaciju da se europske diplomati koji simpatiziraju BiH ustručavaju o njoj govoriti jer se boje da bi loše vijesti mogle zapečatiti sudbinu zemlje. Ovako, s pozitivnim vijestima iz Mostara, konačno je lakše staviti i BiH u fokus razgovora. Vaša javnost nema tu predstavu, ali sad se vode jako važni razgovori koji će odrediti vašu budućnost – rekao je izvor .

I Johan Sattler, šef Izaslanstva EU, rekao je da i dalje vjeruje da je kompromis u Mostaru moguć.

– Najvažnije je da su se strane konačno pokrenule ne samo oko Mostara, nego i u vezi s izazovnim ustavnim pitanjima koja moramo riješiti prije kraja 2021. godine – rekao je Sattler.

U bh. misiji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) kažu da je mostarski dogovor dokaz da se s pravim opredjeljenjem političkih lidera mogu riješiti dugogodišnja pitanja.

– Nadamo se da će Parlamentarna skupština BiH što prije razmotriti zakonodavne promjene. I dalje ostaje ključno da se osigura konačno rješenje koje garantira da građani Mostara mogu iskoristiti svoje pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima. Nadamo se da će politički lideri iskoristiti ovaj trenutak da se također počnu baviti sveobuhvatnom izbornom reformom u skladu s preporukama ODIHR-a – istaknuli su u OESS-u BiH.

S druge, pak, strane Denis Zvizdić, član Kolegija Doma naroda BiH, je potvrdio da će 7. srpnja razmatrati dogovorene izmjene i dopune Izbornog zakona, a koje se odnose na Mostar i sporazum koji su potpisali predsjednici SDA i HDZ-a.

– Dan kasnije zakazana je sjednica Doma naroda PS BiH na kojoj će također biti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH. Što se tiče Statuta, to nije nadležnost parlamenta, nego budućeg Gradskog vijeća grada Mostara -rekao je Zvizdić.

Dnevnik.ba