Article_Top_970x250

Dozu krvi uoči operacije prodaju za 50 maraka

gdje je nestao čovjek?

Dozu krvi uoči operacije prodaju za 50 maraka

stu 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Ispovijest pacijentice iz Tuzle ledi krv u žilama, a ujedno i dokazuje do koje je mjere stigla društvena beskrupuloznost i želja za profitom.

Sugovornica Avaza, koja je molila da ostane anonimna, ispričala je kako je u UKC-u Tuzla imala zakazanu operaciju. No, kako u zalihama nije bilo dovoljno količina krvi njene krvne grupe, rečeno joj je da mora osigurati dva dobrovoljna darovatelja.

-Kako je bila zakazana operacija, nisam imala vremena za čekanje. Preko nekih ljudi, koje ne bih imenovala, pronašla sam dvije osobe, koje su mi rekle da im moram platiti po 50 KM – priča ova žena.

Na Klinici za transfuziologiju UKC-a Tuzla naglašavaju kako je prodaja krvi kazneno djelo. Krv je lijek koji nema cijenu, to je dio tijela, koji je poput drugih vitalnih organa dospio na crno tržište.

-Ima mnogo zlonamjernih ljudi i zaista sam užasnuta zbog ovakve priče. U ovom slučaju kazneno djelo su počinili i pacijentica i darovatelji koji su, navodno, prodali krv. Znamo da danas ima raznih zlouporaba, ali neka građani dođu kod nas i neka se informiraju. Neka ne nasjedaju na priče – navodi Slavica Mott-Divković, načelnica Poliklinike za transfuziologiju UKC-a Tuzla.

Postoje slučajevi kada u izvanrednim situacijama obitelj uputi apel za dobrovoljno davanje krvi, ali riječ je o dobrovoljnoj akciji i ne smije biti komercijalizirano. No, očito je kako ima i onih koji prodaju svoju krv. Njima je teško ući u trag, jer osobe koje kupuju i ne pitaju za cijenu dragocjene tečnosti kada im život visi o koncu.

-Ma kako to zvučalo, ja sam ipak sretna što sam našla nekoga kome mogu platiti za dozu krvi. Nitko me nije tjerao, morala sam to uraditi, jer nisam željela da se otkaže operacije i da ponovno čekam – kaže sugovornica Avaza.

Dnevnik.ba

Tagovi: