Article_Top_970x250

Društvo pisaca BiH: Handke je zagovaratelj neonacizma i ratnih zločina

ne smiruju se strasti

Društvo pisaca BiH: Handke je zagovaratelj neonacizma i ratnih zločina

lis 26, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Društvo pisaca Bosne i Hercegovine izrazilo je zabrinutost zbog dodjeljivanja Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu, ocjenjujući ga otvorenim i dosljednim zagovaračem i braniteljem neonacističkih i genocidnih projekata na Balkanu devedesetih godina prošlog stoljeća.

- Odbor je grubo previdio činjenicu da su umjetničko djelo i njegov tvorac uvijek međusobno povezani i da se isključivo estetski kriteriji primijenjeni na književno djelo ne mogu razdvojiti od univerzalnih etičkih i humanističkih kriterija, primijenjenih istovremeno i na umjetničko djelo i na biografiju pisca - navodi se u priopćenju.

Podsjećaju da je neposredno nakon agresorskog rata u Bosni i Hercegovini Handke 1996. godine objavio knjigu "Putovanje rijekama: Pravda za Srbiju", u kojoj staje na stranu Slobodana Miloševića i njegove politike neonacističkog agresorskog rata, etničkog čišćenja, ratnih zločina, progona i genocida, masovnih grobnica, izražavajući čak sumnju da je u Srebrenici izvršen stravični pokolj i optužujući građane Bosne i Hercegovine, konkretnije bosanske muslimane, za "napade na Srbe", naglašavajući da to nije ništa drugo nego bešćutno i monstruozno podržavanje i slavljenje počinjenih ratnih zločina.

- Time on, zapravo, ne brani Srbe, nego brani jednu zločinačku fašističku politiku, čime obezvređuje antifašističku tradiciju srpskog naroda iz Drugog svjetskog rata - kazali su iz Društva.

Smatraju da je Odbor dodjelom Nobelove nagrade za književnost zagovaraču i branitelju neonacizma, ratnih zločina i negatoru genocida u Bosni i Hercegovini, austrijskom piscu Peteru Handkeu ugrozio dignitet Nobelove nagrade za književnost i ponizio književnost i književno stvaralaštvo uopće, priopćeno je iz Društva pisaca BiH.

Dnevnik.ba