Article_Top_970x250

Državljani BiH koji planiraju ići u Hrvatsku trebaju popuniti online obrazac

otvorena web stranica

Državljani BiH koji planiraju ići u Hrvatsku trebaju popuniti online obrazac

svibnja 30, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Ministarstvo unutarnjih poslova i ministarstvo turizma Republike Hrvatske su s ciljem efikasnog prelaska granice otvorili posebnu web stranicu na kojoj svi građani BiH trebaju popuniti obrazac prije polaska na put u Hrvatsku

Kako je za portal Klix.ba potvrdio savjetnik direktora GP BiH Svevlad Hoffmann, na toj posebnoj stranici se nalazi online obrazac u koji se upisuju svi podaci koji se uobičajeno traže pri prelasku granice.

"Onog trenutka kada policajac na granici skenira putovnicu bh. državljanina, automatski ga sustav poveže sa svim ranije upisanim podacima u tom online obrascu. To bh. državljani trebaju obaviti prije nego krenu na put, dakle, treba popuniti web obrazac i proslijediti ga na adresu MUP-a Republike Hrvatske", pojasnio je Hoffmann.

Kako je dodao, na taj način će se brže i jednostavnije prijeći granica

"To ne znači da neće moći prijeći granicu onaj koji nije popunio online obrazac, međutim, to će za njega prouzročiti dodatno zadržavanje jer će biti privremeno uklonjen s traka i onda će ga morati ručno popunjavati. I zaista, ako bude više takvih ljudi, bit će zaista velika gužva. Nakon toga će ga policajac evidentirati u njihov sustav, a putnik će sve vrijeme morati čekati dok se završi taj proces", naglasio je Hoffmann.

Ova odluka je već na snazi, a Hoffmann je napomenuo da svi ostali uvjeti i dalje važe kada je riječ o ulasku u Hrvatsku.

"Uz popunjavanje ovog obrasca, neophodna je putovnica i ako se radi o turističkom posjetu, neophodna je potvrda o rezervaciji hotelskog ili nekog drugog privatnog smještaja. Isto tako, ako je riječ o poslovnom posjetu, potrebno je pozivno pismo tog poslovnog subjekta u Hrvatskoj", zaključio je Hoffmann.

Dnevnik.ba