Article_Top_970x250

Državni Dom naroda zadužio Vijeće ministara da uskladi izborna pravila Travnika i Mostara

na prijedlog kluba hrvata

Državni Dom naroda zadužio Vijeće ministara da uskladi izborna pravila Travnika i Mostara

srp 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Travnik

Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta BiH usvojene izmjene Izbornoga zakona BiH kojima se napokon omogućava izbor vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, Klub Hrvata u državnom Domu naroda zatražio je od Vijeća ministara da na istom tragu izradi prijedlog izmjena izbornih pravila za Travnik.

Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH predložio je Zaključak na točku 3. dnevnog reda 9. sjednice Doma naroda PSBiH kojom se zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku, sukladno rješenjima u Izbornom zakonu za Grad Mostar, pripremi i u Parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Izbornoga zakona za Općinu  Travnik kako bi se Lokalni izbori 2024. godine za Općinu Travnik proveli po novim izbornim pravilima, saznaje Dnevnik.ba.

Pri izradi prijedloga konzultirat će i političke predstavnike u lokalnoj zajednici.

Naime, nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta BiH usvojene izmjene Izbornoga zakona BiH kojima se napokon omogućava izbor vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, Klub Hrvata u državnom Domu naroda zatražio je od Vijeća ministara da na istom tragu izradi prijedlog izmjena izbornih pravila za Travnik.

Inače, Washingtonskim sporazumom je predviđeno da Mostar i Travnik budu paritetno uređeni, no to se nikad nije dogodilo. U Travniku vrijede izborna pravila "jedan čovjek, jedan glas", dok u Mostaru imamo model koji podrazumijeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam, a Zapad četiri. S Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Također, u Gradskom vijeću Mostara postoji čitav niz mehanizama zaštite nacionalnih interesa, što u Travniku nije slučaj.

J. G. / Dnevnik.ba