Article_Top_970x250

Dva službenika SIPA-e uhićena u akciji “Blic” preventivno suspendirana

do kraja istrage

Dva službenika SIPA-e uhićena u akciji “Blic” preventivno suspendirana

stu 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Državni službenici, zaposlenici Državne agencije za istrage i zaštitu koji su uhićeni u okviru predmeta “Blic”, u skladu s članom 58. Zakona o državnoj službi u Institucijama BiH, preventivno su suspendirani do kraja istrage ili kaznenog postupka, potvrdio je za N1 glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Inače, Sud Bosne i Hercegovine na prijedlog Tužiteljstva BiH službenicima SIPA-e - Predragu Mrđi iz Banja Luke i Boži Purkoviću iz Istočnog Sarajeva odredio jednomjesečni pritvor, potvrdili su iz ove institucije.

Podsjetimo, u okviru operativne akcije „Blic“ policijski službenici SIPA-e na području Istočnog Sarajeva i Banja Luke 13. studenoga 2019. godine uhitikli su dva državna službenika SIPA-e zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela iz člana 220. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Zlouporaba položaja ili ovlasti“.

Postoji osnova sumnje da su uhićeni državni službenici SIPA-e prekoračili granice svojih ovlasti u okviru predmeta kodnog naziva „Pero“, priopćili su tada iz SIPA-e. Kako saznaje N1, službenici SIPA-e Predrag Mrđa i Božo Purković odavali su službene radnje koje su okviru predmeta "Pero" poduzimali policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštititu.

Dnevnik.ba