Article_Top_970x250

Džaferović s Erdoganom i službeno obilježio povezivanje plinovoda TANAP s Europom

turska

Džaferović s Erdoganom i službeno obilježio povezivanje plinovoda TANAP s Europom

stu 30, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: FENA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je zajedno s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Turske Ilhamom Aliyevim na ceremoniji u turskom gradu Ipsala obznanio povezivanje Transanadolijskog (TANAP) s Transjadranskim plinovodom.

Time je načinjen ključni korak u realizaciji megaprojekta Južnog plinskog koridora, koji će omogućiti dostavljanje prirodnog plina iz Azerbejdžana u Europu. Jadransko-jonskim krakom na taj koridor bi trebala biti spojena i Bosna i Hercegovina.

Džaferović, koji je predvodio delegaciju Bosne i Hercegovine na tom događaju, iskoristio je priliku da se uime Predsjedništva BiH i građana BiH zahvali predsjednicima Turske Erdoganu i Azerbejdžana Aliyevu na snažnoj podršci za uključivanje Bosne i Hercegovine u taj projekt.

- Ovo je veliki događaj. Danas spajamo čitav niz država od Kaspijskog jezera do Jadranskog mora. To donosi dobrobit svim našim zemljama. Sigurno i efikasno snabdijevanje energijom temelj je modernih ekonomija. Bez toga je nezamislivo funkcioniranje cjelokupnog suvremenog života. Zato energija ima ogromnu moć, a energetski projekti imaju enorman značaj. Takav je i ovo projekt - kazao je Džaferović u izjavi za FENA-u.

Naglasio je da je riječ o jednom od najznačajnijih energetskih projekata na globalnoj mapi.

- Transanadolijski plinovod, koji je doveo prirodni plin iz Azerbejdžana u Tursku, već je u cijelosti završen. U izgradnji je Transjadranski plinovod koji će dovesti azerbejdžanski plin sve do Italije.  Za nas u Bosni i Hercegovini je najvažniji treći dio ovog megaprojekta, Jonsko-jadranski plinovod, koji će dovesti azerbejdžanski plin do Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja Zapadnog Balkana - kazao je Džaferović.

Dodao je da Bosna i Hercegovina snažno podržava taj projekt i prepoznaje njegovu izuzetnu razvojnu vrijednost i korist koju će donijeti našim građanima. 

- Opredijeljeni smo da, zajedno sa ostalim zemljama regije, nastavimo i ubrzamo aktivnosti na izgradnji Jonsko-jadranskog plinovoda. Raduje nas što je i Europska unija prepoznala važnost ovog projekta i uvrstila ga među svoje strateške ciljeve u oblasti energetike - naglasio je Džaferović.

Jonsko-jadranski krak će se protezati od Albanije, preko Crne Gore i Bosne i Hercegovine, do Hrvatske, s previđenim kapacitetom od oko 5 milijardi kubnih metara godišnje. To će osigurati novu rutu snabdijevanja prirodnim plinom za Bosnu i Hercegovinu.

- Ovo je projekt koji će nam donijeti veću energetsku sigurnost, diverzifikaciju energetskih izvora, velike ekonomske i razvojne potencijale, i jako pozitivan utjecaj kada je u pitanju zaštita okoliša. Energetski projekti poput ovog povezuju i ujedinjuju države i ljude na temelju principa uzajamne koristi. Zato oni predstavljaju veoma moćno sredstvo za jačanje mira i stabilnosti - zaključio je Džaferović.

U delegaciji Predsjedništva Bosne i Hercegovine bili su Željko Bakalar, savjetnik predsjedavajućeg Željka Komšića i Ana Tršić-Babić, savjetnica člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prenosi FENA.

Dnevnik.ba