Article_Top_970x250

Džaferović turskim medijima: Nisu problem islamski teroristi nego Hrvatska i Srbija

lud, zbunjen...

Džaferović turskim medijima: Nisu problem islamski teroristi nego Hrvatska i Srbija

stu 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u razgovoru za TRT World poručio je kako pitanje terorizma ne predstavlja problem u BiH, već da se ova država suočava s drugim problemima. Pri tom je posredno ustvrdio kako su Hrvatska i Srbija, odnosno Hrvati i Srbi puno veći problem nego islamski teroristi.

"Najveći problem, a predsjednik Francuske Emmanuel Macron je toga svjestan, su problemi unutar BIH ali i sa susjedima, zbog stvari koji snisu riješene nakon agresije tokom 90-tih. Ove politike žele da postignu isti cilj, ali drugim sredstvima, secesijom, teritorijalnom podjelom. Macronova izjava je opasna u tom kontekstu. Komšić i ja smo informisali Macrona o situaciji u BiH. Treba nam pomoć prijatelja, a ne treba nam da nam iko ovako otežava. Ova izjava je važna jer dolazi od predsjednika tako važne države u EU", kazao je Macron.

Odgovorio je i na pitanje da li se ovo događa zbog činjenice da u BiH žive muslimani.

"Evropa treba biti bazirana na raznolikostima i individualnim ljudskim pravima i slobodama. ako ja razumijem Evropu. Ne smije biti problem problem da netko tko je musliman ne može pripadati EU. Budućnost BiH je u EU i vjerujem da ima tih snaga koje ne žele muslimane, ali smatram da nisu dominantne", kazao je Džaferović.

Dnevnik.ba