Article_Top_970x250

Erdogan pronašao alibi za masakr nad Kurdima u - Bosni?

turski predsjednik

Erdogan pronašao alibi za masakr nad Kurdima u - Bosni?

lis 16, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako one zemlje koje su razvile ISIS kao projekt, podržavale ga i de facto usmjeravale, danas sebe predstavljaju najvećim ISIS-ovim neprijateljima.

Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u turskom parlamentu u Ankari, a tom prilikom osvrnuo se na aktualna događanja. U fokusu njegovog obraćanja bila je operacija "Izvor mira" na sjeveru Sirije, čiji je cilj da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora, piše Anadolija.

Naglasio je kako Turska korak po korak napreduje u operacije "Izvor mira", te kako je turska vojska za osam dana operacije od Kurda očistila prostor od 1.220 kvadratnih kilometara.

Dotaknuvši se tvrdnji iz pojedinih zemalja da turska vojska vrši napade na civile na sjeveru Sirije, Erdogan je rekao: "Turska nikada u svojoj povijesti nije izvršila masakr nad civilima, niti bi to ikad učinila."

Istaknuo je kako je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona podsjetio na francuske masakre civila u Ruandi i Alžiru, te poručio kako Turska takve stvari nikad nije radila.

"Hoćete li da vidite masakre civila, pogledajte Arakan, pogledajte Bosnu, stanite pred ogledalo", poručio je Erdogan zapadnim zemljama.
Dotaknuvši se i borbe protiv terorističke organizacije ISIS nastavio je:

"Zemlje koje su ISIS razvile kao projekt, financijski ga podržale i de facto usmjeravale, danas nam se predstavljaju kao najveći neprijatelji ISIS-a. Međutim, mi vrlo dobro znamo tko u svemu ovome ima kakvu ulogu."

Kritizirao je Arapsku ligu zbog navoda koje je uputila u vezi s operacijom koju Turska s ciljem neutralizacije terorističke prijetnje provodi na sjeveroistoku Sirije.

“Arapska ligo, koliko ste vi primili izbjeglica iz Sirije? Vi ste Siriju izbacili iz organizacije i sada pokušavate provesti neki projekt vraćanja Sirije kako biste napakostili Turskoj“, poručio je Erdogan.

Podvukao je kako je Turska, u kontekstu operacije "Izvor mira, uradila ono što je morala, te kako predati se, nikada nije bila opcija za njegovu zemlju i njegov narod.

"Predati se, nikada nije bila opcija za Tursku i turski narod. Mi smo učinili ono što smo morali. Zajedno s našim narodom podigli smo zastavu borbe. Narodu koji je svoju državu formirao pod parolom 'ili nezavisnost ili smrt', ništa drugo nije ni pristajalo", poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao i da ako Kurdi polože oružje, uklone postavljene mine te se povuku s područja po dubini od 35 kilometara od turske granice, time odmah prestaje provođenje operacije "Izvor mira", piše Anadolija.

"Ne borimo se mi protiv niti jednog naroda u Siriji. Mi se uz sirijski narod borimo protiv nasilnika", rekao je Erdogan.

Dnevnik.ba