Article_Top_970x250

Evo što sadrži SNSD-ov prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH: "Strani suci trebaju biti izbačeni..."

upućen na usuglašavanje

Evo što sadrži SNSD-ov prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH: "Strani suci trebaju biti izbačeni..."

velj 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

U prijedlogu zakona kojim bi strani sudci trebali biti izbačeni iz Ustavnog suda BiH, a koji je pravni tim SNSD-a uputio na usuglašavanje, predviđeno je da Predsjedništvo BiH imenuje, a Dom naroda potvrđuje izbor troje domaćih sudaca, piše Glas Srpske.

Ovim zakonskim rješenjem, koje je SNSD uputio na usuglašavanje strankama iz Republike Srpske u parlamentu BiH i predstavnicima hrvatskog naroda, predviđeno je da budu imenovana dvojica sudaca iz Federacije BiH /FBiH/ i jedan iz Republike Srpske.

– Izabrani sudci pripadaju različitim narodima, a trojici stranih sudaca Ustavnog suda BiH prestaje mandat danom izbora sudaca u skladu s ovim zakonom – navodi se u predloženom zakonu.

Kada je riječ o potrebnoj stručnosti i kvalifikacijama, u predloženom zakonu navodi se da se “za sudca Ustavnog suda bira državljanin BiH s pravom glasa koji je istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda”.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da je ustavni osnov za njegovo donošenje sadržan u odredbama Ustava BiH kojima je regulirana mogućnost izmjene načina izbora trojice stranih sudaca koje je do sada birao predsjednik Europskog suda za ljudska prava.

Kao razlog za donošenje ovog zakona, navodi se potreba da BiH osigura vlastiti suverenitet koji je sadašnjim načinom izbora troje stranih sudaca Ustavnog suda ograničen.

– Potrebno je u skladu s ustavnom mogućnošću osigurati da Ustavni sud BiH u punom kapacitetu bude popunjen sudcima državljanima BiH koje bi birao organ BiH. Kao samostalni i nezavisni organ, Ustavni sud bi trebao predstavljati instituciju u kojoj bi državni subjektivitet BiH najviše došao do izražaja – navodi se u obrazloženju zakona.

Kao argument za usvajanje predloženog zakona navodi se i mišljenje Europske komisije o članstvu BiH u EU iz 2019. godine, u kojem se ističe, između ostalog, da treba ojačati profesionalnost i nezavisnost sudaca Ustavnog suda BiH, počevši od unapređenja kriterija za njihov izbor i postupaka imenovanja, te da je potrebno riješiti pitanje međunarodnih sudaca u tom sudu.

Dnevnik.ba