Article_Top_970x250

Evo u kojim javnim poduzećima i institucijama u FBiH su otkrivene nevjerodostojne diplome

dugačak popis

Evo u kojim javnim poduzećima i institucijama u FBiH su otkrivene nevjerodostojne diplome

stu 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Federalna vlada se upoznala s informacijom o reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, te gospodarskim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Institucije, tijela, organi uprave i upravne organizacije, javna poduzeća i ustanove, te gospodarska društva, koji nisu završili proces revizije diploma, zaduženi su da to učine u 2020. godini, planirajući potrebna sredstva u svojim proračunima.

Kako je navedeno, proces provjere vjerodostojnosti diploma/svjedočanstava još nije završen, prije svega zbog plaćanja naknada za sami proces, a za što nisu bila planirana sredstva u proračunu. Problemi su nastali zbog zahtjeva za plaćanjem naknade za provjeru vjerodostojnosti od strane Sveučilišta u Mostaru, Arhiva Tuzlanske županije, Univerziteta u Banjoj Luci, sveučilišta u Republici Hrvatskoj, te univerziteta u Republici Srbiji.

Za određen broj diploma/svjedočanstava utvrđeno je kako provjera vjerodostojnosti ne može biti izvršena zbog uništene dokumentacije za vrijeme ratnih događanja1992.-1995. godine.

U dosadašnjem procesu provjere, a prema dostavljenim izvještajima, utvrđeno je postojanje 74 nevjerodostojne diplome, i to jedna u Financijsko-informatičkoj agenciji, tri u BH Telecomu d.d. Sarajevo, četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, pet u Federalnom zavodu MIO, 20 u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, tri u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, devet u Lutriji BiH, 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH, po jedna u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, jedna u KPZ zatvorenog tipa u Zenici i osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin.

Zaključeno je i da se pokrenu zakonske mjere na procesuiranju onih koji su koristili nevjerodostojne diplome, te da se u proces provjere uključe i nadležne inspekcije.

U ovoj informaciji nedostoje još 21 izvještaj.

Preporučeno je da, prilikom zasnivanja radnog odnosa, u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač FBiH, te gospodarskim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, bude provjerena vjerodostojnost obrazovnih isprava.

Dnevnik.ba