Article_Top_970x250

Federacija BiH bi mogla donijeti odluku o zabrani kretanja vikendom

Situacija zabrinjavajuća

Federacija BiH bi mogla donijeti odluku o zabrani kretanja vikendom

tra 10, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Poručio je da je situacija zabrinjavajuća zbog popuštanja i nepoštovanja mjera koje su doniijeli.

Pomoćnik ministra zdravstva i član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez potvrdio je danas da je u entitetu Federacija BiH u odnosu na jučerašnju situaciju 27 novih potvrđenih slučajeva korona virusa od 538 testiranih.

Kako je kazao, broj testiranja se značajno povećao u zadnje vrijeme.

"U FBiH je sedam pacijenata na respiratoru. Imamo 27 oporavljenih naših sugrađana, a u narendih par dana očekujemo još 10 osoba da se oporave", naveo je. Poručio je da je situacija zabrinjavajuća zbog popuštanja i nepoštovanja mjera koje su doniijeli.

"Ozbiljno razmišljamo i dali smo preporuku da se zabrani ili reducira kretanje tijekom vikenda jer ovo je na jedan način neodrživo. Zbog ovih neodgovornih pojedinaca koji sebi dopuštaju da se nalaze u grupama, da piju kafe i šetaju u grupama, i krše niz odredbi, doći ćemo u situaciju da svi moramo biti u svojim kućama i da nećemo moći obavljati normalne potrebe. Apel sugrađanima, nemojte to raditi jer to nije dobro ni za vas, a ni za druge. Epidemiološka situacija nam često zbog brojki izgleda stabilna, međutim situacija je vrlo ozbiljna i može se naruštii u vrlo kratkom vremenu", kazao je Čerkez, prenosi Bljesak.

Dnevnik.ba