Article_Top_970x250

Fra Miljenko Stojić: “Činjenicama do istine – ovo što govori Ivo Josipović ne spada u tu kategoriju”

o "legitimnom vojnom cilju"

Fra Miljenko Stojić: “Činjenicama do istine – ovo što govori Ivo Josipović ne spada u tu kategoriju”

svibnja 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Ljubuški portal

Fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, pozvao je sve ljude da istinu o širokobriješkim mučenicima traže putem činjenica. Osvrnuo se pritom i na izjave bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Kako prenosi mrežna stranica pobijeni.info, prošlih dana, baš u jeku obilježavanja obljetnice Hrvatskog križnoga puta, bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović pokušao je opravdati jugokomunističke likvidacije katoličkih svećenika.

Fra Stojić ovom je prilikom rekao kako je Josipović svojim nastupom ponovio tezu da su širokobriješki fratri dio legitimnog vojnog cilja.

Vicepostulator je poručio da je Josipovićev govor zapravo govor mržnje temeljen na lažnim činjenicama. Tu misao fra Stojić temelji na svojem dugogodišnjem radu u vicepostulaturi u potrazi za istinom te pročitavši literaturu koju Josipović spominje.

“Pročitao sam literaturu koju Josipović spominje, ali i više od toga iz istog izvora. Rađena je na temelju lažnih izvješća o jugokomunističkom osvajanju Širokog Brijega 7. veljače 1945. To je uspješno dokazao povjesničar Vladimir Šumanović svojim člancima u Časopisu za suvremenu povijest, koje je Vicepostulatura kasnije prenijela u svome glasilu Stopama pobijenih“, rekao je.

Svoju poruku ovaj fratar nastavlja govoreći o detaljima koji raskrinkavaju lažnu retoriku Ive Josipovića, te pritom navodi stranu literaturu kao i literaturu koja je pronađena u arhivima instituta na području Jugoslavije.

“Da franjevački samostan na Širokom Brijegu nije bio nikakva vojna utvrda, kaže i jugokomunistički plan napada od 5. veljače. U Arhivu vojnohistorijskog instituta u Beogradu pronašao ga je fra Andrija Nikić 1971. Jugokomunisti su, probivši crte obrane izvan samostanskog posjeda, u samostan ušli oko 10.00 a ubijanje 12 zatečenih franjevaca počelo je oko 16.00. O tome svjedoči njemačka literatura, literatura koju su pisali hrvatski vojnici, pa čak ponegdje i jugokomunistička literatura.

Što se točno događalo tih teških trenutaka rekli su također sljedeći čija svjedočanstva Vicepostulatura posjeduje. Tadašnji franjevački đaci, a kasnije hercegovački franjevci. Đaci civili koji su ostvarili različite karijere u društvu. Časne sestre koje su bile na dužnosti na Širokom Brijegu. Hrvatski vojnici u njemačkim postrojbama. Pripadnici jugokomunističkih postrojbi koji su zaista ušli u samostan, a ne da su o svemu čuli od svojih političkih komesara”, naglasio je vicepostulator.

Svi franjevci ubijeni su bez suda, a u njihovu obranu 1971. godine stao je i Vrhovni sud SR Hrvatske koji je odbacio presudu Okružnog suda u Splitu.

Fra Stojić posebno naglašava da su svi svjedoci koje je ispitao najprije stavljali desnu ruku na Sveto pismo i prisezali da će govoriti samo istinu. Kada bi počinili krivokletstvo odbacili bi vječni život. S druge strane, postavlja pitanje na što su prisezali pisci jugokomunističke literature da bi im se moglo vjerovati?

“Još treba napomenuti da vicepostulator pod prisegom na Sveto pismo ne smije zanijekati ili skriti ono što pobijenim franjevcima ide u korist ili ono što ih teško optužuje. Stoga će Vicepostulatura biti zahvalna ako joj Ivo Josipović ili bilo tko drugi pruži čvrste, jasne dokaze o ponašanju fratara čiji život i djelovanje ona istražuje. Ovo što do sada govori Ivo Josipović i slični očito ne spada u tu kategoriju”, zaključio je.

U nastavku poslušajte pjesmu posvećenu ubijenim hercegovačkim fratrima.

Dnevnik.ba