Article_Top_970x250

Gotovi maratonski pregovori, plin će sutra ponovno poteći prema Sarajevu

odvrtanje ventila

Gotovi maratonski pregovori, plin će sutra ponovno poteći prema Sarajevu

lis 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Klix.ba

Na današnjem hitnom sastanku u Vladi FBiH, koji je sazvan nakon jučerašnje obustave transporta plina prema Federaciji BiH, postignut je dogovor kojim će plin sutra ponovo poteći prema Sarajevu, javlja Klix.ba.

Sastanak je trajao oko sedam sati, a mediji su na zakazanu press konferenciju čekali od 15 sati.

Iako je "zavrtanje ventila" držano u tajnosti u utorak ujutro, nakon objave  da je dotok plina obustavljen, krenuo je pritisak na sve sudionike, zbog čega je sazvan i hitan sastanak u federalnoj Vladi.

Javnost je cijeli dan iščekivala vijesti o rezultatima pregovora, s obzirom da se vanjska temperatura zraka snižava. Dogovor je postignut iza 20:30 sati.

Današnjem sastanku su, između ostalih, prisustvovali federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor Gas prometa Milomir Draganić, direktor BH-Gasa Jasmin Salkić, kao i pomoćnik ministra energetike Republike Srpske Milenko Todorović. U pronalasku rješenja posredovali su i federalni premijer Fadil Novalić, delegacija Europske komisije, a zatražena je i pomoć Veleposlanstva Rusije.

Kako javlja Klix.ba, nakon teških i burnih razgovora sugovornici su uspjeli pronaći rješenje koje će obradovati građane. Na sastanku su traženi kompromisi na zahtjeve BH-Gasa čime bi dogovor bio postignut. To znači da će kompanija Gas promet u odvrnuti ventil koji vodi ka Federaciji BiH.

Kako je ranije izjavio direktor Gas prometa Milomir Draganić, razlog za zavrtanje plina leži u činjenici da BH-Gas nije obnovio ugovor za narednu godinu. Stari ugovor je bio na snazi do posljednjeg dana rujna. Prema njegovima riječima, ugovor je davno trebalo obnoviti i nije trebalo biti nikakvih problema, no sve je zapelo zbog nekoliko zahtjeva BH-Gasa.

Ministar energetike RS-a Petar Đokić za Klix.ba je kazao da je važno pronaći adekvatno rješenje u skladu sa Zakonom o gasu.

Dnevnik.ba

Tagovi: