Article_Top_970x250

Grubeša: Na dnevni red Vijeća ministara uvrstiti stretegiju za procesuiranje ratnih zločina

ministar pravde

Grubeša: Na dnevni red Vijeća ministara uvrstiti stretegiju za procesuiranje ratnih zločina

sij 30, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na ovoj sjednici sam zamolio predsjedatelja da bude uvrštena u što skorije vrijeme. Ono što je bila jedina prepreka jeste da je bila predložena 2018. godine. Kako su svi materijali iz ranijih godina, osim 2019., povučeni ponovno u resore, tako se dogodilo sa strategijom, pa taj tehnički dio ponovnog upućivanja iz Ministarstva u Glavno tajništvo će odrediti tu dinamiku stavljanja na dnevni red Vijeća ministara BiH - pojasnio je Grubeša.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša je na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio da je utvrđen Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, kojim je definirana pripadnost prihoda od novčanih kazni.

Napomeno je da su niže razine vlasti to već ranije zakonski definirale.

- Našim zakonom nisu bile precizirane te odredbe. Sad smo ih precizirali, uskladili i ovu dopunu uputili u parlamentarnu proceduru po redovnom postupku - kazao je ministar Grubeša.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i Prijedlog zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH i uputilo ga u parlamentarnu proceduru po redovitom postupku.

Grubeša je podsjetio da je to bila jedna od presuda Ustavnog suda, napomenuvši da se on oduvijek bori da se implementiraju presude, ne samo drugih sudova, nego i Ustavnog suda, prenosi Fena.

Po njegovim riječima, direktor Direkcije za europske integracije je informirao Vijeće ministara BiH o aktivnostima u pogledu približavanja bh. regulative i naših praksi Europskoj uniji, a ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je upoznala Vijeće ministara BiH s informacijom o koronavirusu.

Ministar Grubeša je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da je danas zamolio predsjedatelja Vijeća ministara BiH da se „napokon na dnevni red Vijeća ministara uvrsti i strategija za procesuiranje ratnih zločina„.

- Na ovoj sjednici sam zamolio predsjedatelja da bude uvrštena u što skorije vrijeme. Ono što je bila jedina prepreka jeste da je bila predložena 2018. godine. Kako su svi materijali iz ranijih godina, osim 2019., povučeni ponovno u resore, tako se dogodilo sa strategijom, pa taj tehnički dio ponovnog upućivanja iz Ministarstva u Glavno tajništvo će odrediti tu dinamiku stavljanja na dnevni red Vijeća ministara BiH - pojasnio je Grubeša.

Podsjetio je da su strategiju radili „eminentni stručnjaci iz toga područja, ljudi iz tužiteljstva, iz pravosuđa, tako da ja nisam u mogućnosti da na bilo koji način radim bilo kakve izmjene“.

- Bili ste svjedoci svih dosadašnjih pritisaka i svih onih sugestija koje smo imali od nekih nevladinih udruženja. Mislim da smo te stvari i nesuglasice u jednoj velikoj mjeri uklonili, tako da ne vidim neku određenu prepreku za usvajanje revidirane strategije - kazao je ministar Grubeša.        

Dnevnik.ba