Article_Top_970x250

Guverner New Yorka nakon tužbe dopustio okupljanja do deset osoba

protiv kršenja ljudskih prava

Guverner New Yorka nakon tužbe dopustio okupljanja do deset osoba

svibnja 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Guverner države New York Andrew Cuomo u petak je dopustio okupljanja do deset osoba, nakon što je udruga za građanska prava podignula tužbu zbog njegove uredbe prema kojoj su okupljanja dopuštena samo za Dan sjećanja i za vjerske obrede.

Savez za građanske slobode New Yorka (NYCLU) tužio je guvernera u ime dviju žena koje su dva puta uhićene jer su prosvjedovale protiv karantene ispred njujorške Gradske vijećnice.

NYCLU tvrdi da je Cuomo uredbom prekršio prvi amandman američkog ustava jer je dopustio određena okupljanja, a ograničio prosvjede tijekom pandemije, zbog čega je diskriminatorna.

NYCLU je pozdravio odluku guvernera. "Drago nam je što je guverner promijenio smjer jučerašnje izvršne uredbe. Pravo na prosvjed i slobodu govora temelji su svih naših drugih sloboda, a upravo tijekom krize trebamo biti najrevniji u obrani tih sloboda", rekao je glavni pravnik NYCLU-a Christopher Dunn.

Cuomo je u petak potpisao dopunjenu izvršnu uredbu, po kojoj su dopuštena okupljanja do deset ljudi zbog "bilo kakve zakonite svrhe ili razloga", uz držanje dva metra udaljenosti i pridržavanje epidemioloških mjera, prenosi Hina.

Dnevnik.ba