Article_Top_970x250

HDZ I SNSD PROTIV: Usvojene izmjene Poslovnika ZD Parlamenta BiH

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH

HDZ I SNSD PROTIV: Usvojene izmjene Poslovnika ZD Parlamenta BiH

stu 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne Hercegovine podržali su danas izmjene Poslovnika o radu Doma kojima se predviđa onemogućavanje blokade konstituiranja parlamenta i izbor članova komisije.

Zahtjev za sazivanje žurne sjednice zatražili su zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), a izmjenama se uvodi još jedan članak u Poslovnik i predviđa da ako zastupnički klubovi ne dostave imena članova komisija tu obavezu izvrši Kolegij, a ukoliko oni to ne urade da se komisije oforme privremeno od onih zastupnika čija su imena dostavljena.

Zastupnici Mirko Šarović i Branislav Borenović napomenuli su da zbog sadašnje situacije u kojoj još nisu imenovani članovi šest radnih tijela ispašta cijela država budući da su na čekanju brojni akti koji trebaju potvrdu u PSBiH, a među njima je i ugovor u vrijednosti od 400 milijuna KM namijenjenih za nastavak izgradnje Koridora Vc.

Tijekom rasprave o razlozima za hitnost usvajanja tih izmjena dopredsjedateljica Doma Borjana Krišto (HDZ BiH) najavila je da Klub HDZ-a neće podržati ni žurnost procedure niti izmjene Poslovnika.

– Poslovnik je dokument odmah iza Ustava BiH po važnosti i temeljem njega treba funkcionirati u BiH, a on treba odražavati stanje u BiH. Izmjene su potrebne, ali ne po hitnom postupku – stava je Krišto.

S njom se složio i zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac ocjenjujući da postoje različiti razlozi za izmjenu tog dokumenta, ali ocjenjujući istovremeno da nije način da se to radi po hitnom zakonodavnom postupku.

Ipak, izmjene Poslovnika su usvojene nakon što je 26 glasovalo za to, čime je okončanja današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Dnevnik.ba

Tagovi: