Article_Top_970x250

HNS pozdravio dogovor i usuglašavanje Priјеdlоga zakona o Proračunu instituciја BiH

sjednica hns-a

HNS pozdravio dogovor i usuglašavanje Priјеdlоga zakona o Proračunu instituciја BiH

srp 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na sjednici u srijedu raspravljalo je o aktualnim političkim temama u Bosni i Hercegovini, a glavni naglasak bio je na pripremi i održavanju lokalnih izbora u BiH te odnosu HNS-a prema Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP BiH).

Predsjedništvo HNS-a na sjednici je pozdravilo dogovor i usuglašavanje Priјеdlоga zakona o Proračunu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, u izvornom obliku predlagača odnosno Vijeća ministar i Ministarstva financija i riznice BiH.

"Institucija Predsjedništva BiH, ne može nezakonitim intervencijama, bez zakonskog utemeljenja, utjecati na Proračun i mjenjati stavke, na što nas upozorava i Zakon o financiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH. Stoga, pozivamo i partnere u vlasti na dogovor, poštivanje programskih osnova, a posebno poštovanje zakona i procedura", priopćili su iz Ureda za informiranje HNS-a.

HNS izražava punu potporu organizaciji i provedbi lokalnih izbora u BiH, posebno zajedništvu i odluci dužnosnika stranaka okupljenih u HNS za zajednički nastup u sredinama gdje je položaj hrvatskog naroda ugrožen.

"Potpisivanjem sporazuma o izmjeni izbornih pravila za izbor vijećnika Gradskog vijeća Mostara, obvezali smo se pripremiti, te istovremeno održati izbore u Mostaru, isključivo kada i u drugim sredinama lokalne samouprave. Lokalni izbori u BiH se moraju organizirati i održati po visoko učinkovitim EU standardima, transparentno, u skladu sa zakonskim propisima i demokratskim procedurama", ističu iz HNS-a.

Pritom naglašavaju da Središnje izborno povjerenstvo (SIP), nadležna institucija u BiH za provođenje izbora, mora biti neovisna od političkog utjecaja te pozivaju na uspostavu SIP-a u skladu sa zakonskim procedurama i ustavnim načelima.

"Pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. SIP je institucija koja mora jamčiti transparentnost i demokratski izborni proces te sukladno tomu, mora biti vraćena u zakonske okvire", navodi se u priopćenju.

Iz HNS-a su pozvali potpisnike političkog sporazuma iz Mostara od 17. lipnja 2020. godine, da pristupe realizaciji svih točaka sporazuma, posebice onih koje se odnose na izmjene izbornog zakona u odnosu na Dom naroda i Predsjedništvo BiH, uvažavajući odluku Ustavnog suda U-23/14.

Također su podržali stav Odjela za branitelje Hrvatskog vijeća obrane i Domovinski rat HNS-a te dali punu potporu Kordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Bugojna, osudivši kandidaturu Selme Cikotića za Ministra sigurnosti BiH.

"Rane Hrvata Bugojna, još uvijek su svježe, zbog protjeranih, stotina mučenih i zlostavljanih po logorima, obitelji ubijenih, te onih Hrvata Bugojna za čije se grobove još uvijek ne zna. Budućnost domovine Bosne i Hercegovine možemo graditi na uzajamnom poštovanju i povjerenju svih naroda i građana. Osobe koje se dovode u vezu, progona, mučenja, kao i počinjenih ratnih zločina, ne mogu dobiti potporu za obavljanje visokih i odgovornih funkcija u BiH", navode iz HNS-a.

Uputili su i iskrene zahvale hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini na potpori i izboru tri zastupnika u XI. izbornoj jedinici te čestitali predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na uvjerljivoj pobjedi.

"Dosadašnja suradnja nastavit će se i u idućem mandatu, kroz jači angažman u izgradnji europske budućnosti Bosne i Hercegovine te ostvarivanju punopravne jednakosti konstitutivnog hrvatskog naroda u BiH. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine čestita na konstituiranju 10. sazivu Hrvatskog sabora. Upućuje čestitke i ranije izabranom predsjedniku Sabora RH, Gordanu Jandrokoviću, kao i zastupnicima iz XI. izborne jedinice na preuzimanju mandata. Vjerujemo da će Sabor RH kao i do sada nastaviti podržavati hrvatski narod u BiH, njegovu konstitutivnost i put BiH prema euroatlantskim integracijama", stoji u priopćenju.

Članovi Predsjedništva HNS-a na sjednici su zaželjeli brz oporavak predsjedniku Draganu Čoviću te skori povratak svakodnevnim poslovnim obvezama, priopćio je Ured za informiranje HNS-a.

Dnevnik.ba

Tagovi: