Article_Top_970x250

HNS: Pritisci na pravosudni sustav nedopustivi, etiketiranje Hrvata za sve probleme već dobro uhodan i isproban mehanizam

respiratori

HNS: Pritisci na pravosudni sustav nedopustivi, etiketiranje Hrvata za sve probleme već dobro uhodan i isproban mehanizam

lip 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Navode i izjave bošnjačkih političkih predstavnika i „upiranje prstom“ kako su Hrvati krivi za sva događanja kojima svjedočimo posljednja tri dana su za krajnju osudu i temelje se na očiglednom neracionalnom pristupu. Uz to, vrši se neviđeni politički pritisak na pravosudne institucije što je nedopustivo u jednoj demokratskoj i pravnoj državi u kojoj bi zakoni trebali jednako vrijediti za sve, priopćeno je iz Hrvatskog narodnog sabora.

Radi li se doista o kriminalnim i protuzakonitim radnjama, poručeno je iz HNS-a BiH, prepuštamo pravosuđu koje će dati konačan odgovor na sva sporna pitanja.

"Kriminal ima svog počinitelja i treba za takvo što odgovarati. Također, presumpcija nevinosti vrijedi za svakoga dok institucije ne dokažu drugačije. Takvo što se zove vladavina prava i pravna država koja mora imati snažne temelje koji jednako važe za sve, i Bošnjake i Srbe i Hrvate. Sve ostalo je autokracija i vodi nas u demokratski sunovrat i totalitarni način upravljanja. To je univerzalno polazište ukoliko doista želimo imati demokratski uređenu i snažnu državu po uzoru na zapadna društva i Europsku uniju kojoj težimo", priopćeno je iz HNS-a.

Optužbe o nekakvom državnom udaru s nacionalnim predznakom, stoji u priopćenju, jeftina je floskula.

"Po istoj logici stvari jesu li američke vlasti izvršile udar prije tri dana stavljanjem nekadašnjih visokih bošnjačkih političkih dužnosnika na crnu listu zbog koruptivnih afera? Je li takvo što udar na Bošnjake? Je li trgovina utjecajem u aferi 'Asim' također udar na dokazane patriote? Kriminalne radnje i korupcija nemaju nacionalni, jezični ili vjerski predznak. Medijska huškanja, prozivanje i etiketiranje bilo koga u ovom trenutku predstavlja neodgovorno ponašanje koje u svojoj krajnosti ne može ničemu pridonijeti osim trovanju međunacionalnih odnosa koji su već ionako narušeni. Kreiranjem lažne slike stvara se još veća društvena i politička dubioza koja u krajnjem ishodu ne može pridonijeti ničemu dobrom", navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Dnevnik.ba