Article_Top_970x250

HNŽ: Zbog velikog broja zaraženih oko 300 osoba će morati u samoizolaciju

koronavirus u hnž

HNŽ: Zbog velikog broja zaraženih oko 300 osoba će morati u samoizolaciju

lip 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Vijest o 50 novozaraženih koronavirusom u Stocu je iznenađujuća, ali nije nas previše šokirala, jer se nitko od testiranih za sada nije žalio na težu simptomatologiju, rekao je za "N1" direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž.

Doktor Raguž je pojasnio da su do sada četiri osobe prijavile blago povišenu temperaturu. Inače, svi slučajevi su povezani sa pogonom za preradu ribe, u kojem radi oko 120 zaposlenika. Prije šest dana, potvrđen je prvi slučaj zaraze kod osobe iz Ljubinja.

- Bez obzira na veliki broj zaraženih, nemamo tešku kliničku sliku i praktično nemamo jako izražene simptome bolesti. Jutros smo dobili rezultate testova, odnosno imena osoba i pristupili smo obavještavanju i epidemiološkom izvidu. Prema dosadašnjim iskustvima, svaka zaražena osoba, pored svojih konatakata na poslu, privatno može imati od 10 do 15 primarnih kontakata. Naši timovi su već kontaktirali 70 posto pozitivnih osoba i broj njihovih primarnih kontakata je manji od procjena. Ne očekujemo više od 300 kontakata koji će morati u samoizolaciju. Među testiranim zaposlenicima jedna je uposlenica koja ima negativan test. I ona će, također, u samoizolaciju i biće retestirana nakon određenog vremena. Sada moramo popisati te osobe, staviti u samoizolaciju, pratiti njihovo zdravstveno stanje, a posebno pratiti one osobe koje spadaju u rizične skupine, izjavio je Raguž za N1.

Kako je naglasio da "dodatno trebamo pripaziti, ukoliko ima netko jako bolestan, da se uradi dodatna dijagnostika na vrijeme kako ne bi došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja tih osoba". 

- Kada znamo da u tih 50 obitelji imamo zaraženog i da su sve te obitelji stavljene u samoizolaciju - na taj način smo, praktično, spriječili dalje širenje. Mi ćemo i dalje 'ući' u tu populaciju i pokušati detektirati koliko je zaraženih unutar obitelji. Međutim, zbog očekivanog velikog broja primarnih kontakata, biće jako teško u kratkom vremenu uzeti briseve pa ćemo se fokusirati na slučajeve kod kojih se ukažu simptomi ili pogoršanja kliničke slike - tada ćemo reagirati. Radimo tako da praktično nemamo vikenda, slobodnih dana niti radnog vremana, dodao je Raguž.

Dnevnik.ba