Article_Top_970x250

Hrvatska ispunila posljednji uvjet: Ukida se viza za SAD

ostvaren cilj

Hrvatska ispunila posljednji uvjet: Ukida se viza za SAD

ruj 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Ukidanje viza složeno je pitanje na kojemu Hrvatska radi desetljećima.

Hrvatska je uspjela i ostvarila svoj cilj da u manje od mjesec dana 2000 nositelja hrvatskih putovnica zatraži i dobije vizu za Sjedinjene Američke Države od izvora u MVEP-u doznaje Večernji list.

To znači da će stopa odbijenica ove godine biti manja od tri posto te je tako zadovoljen i posljednji u nizu zahtjeva koje država mora ispuniti kako bi joj SAD ukinuo vize.

Naravno Amerikanci moraju objaviti ulazi li Hrvatska u bezvizni režim. To bi se moglo dogoditi sljedećeg petka za posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea Dubrovniku, a sporazum ako sve bude u redu potpisao bi se u proljeće sljedeće godine, prenose Putoholičari.

Visoki dužnosnik State Departmenta jučer je na brifingu za američke i stane novinare rekao da Hrvatska u posljednjoj godini je napravila izniman napredak u zadovoljavanju kriterija, kako statističkih, tako tehničkih i sigurnosnih te istaknuo je da treba još malo vremena da se pogledaju statistike i tehničke stvari te da još ne može prejudicirati rezultat, no da timovi u veleposlanstvima u Zagrebu i Washingtonu intenzivno rade na tom poslu.

Također postoji niz drugih uvjeta, poput sigurnosnih i demokratskih standarda, imati i voditi dobre baze podataka i surađivati u sklopu policije i drugih sigurnosnih službi, što uključuje i tehničku opremljenost, funkcioniranje graničnih službi, obradu i dijeljenje sigurnosnih podataka i putovnice najvišeg standarda, što je također obavljeno, ne samo zbog SAD-a, nego i Schengena.

Ukidanje viza složeno je pitanje na kojemu Hrvatska radi desetljećima. 

Dnevnik.ba