Article_Top_970x250

Hrvatska je premašila tisuću zaraženih: Novih 48 oboljelih, umro muškarac u Kliničkoj bolnici Dubrava

AKTUALNI PODACI KRIZNOG STOŽERA RH

Hrvatska je premašila tisuću zaraženih: Novih 48 oboljelih, umro muškarac u Kliničkoj bolnici Dubrava

tra 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

U svijetu je od korona virusa zaraženo više od 950 tisuća ljudi. U međuvremenu se od bolesti oporavilo više od 200 tisuća osoba. Nacionalni krizni stožer Civilne zaštite RH izvijestio je javnost o novim podacima o broju oboljelih i trenutačnoj situaciji u zdravstvenom sustavu Hrvatske.

Ministar zdravstva RH Vili Beroš objavio je najnovije podatke.

"U proteklom 24-satnom periodu imamo povećanje broja zaraženih za 48. Ukupno je 1011 osoba pozitivno. Jučer je bilo 617 novih testiranja Preminulih, nažalost, ima sedam jer je u Kliničkoj bolnici Dubrava preminuo muškarac, 1930. godište koji je bolovao od kroničnih bolesti. U Splitu je jedna osoba više na respiratoru. Oporavljenih je 88, odnosno, 15 više nego jučer. Rekao bih da je stanje i dalje dobro, ali nema mjesta za opuštanje", istaknuo je Beroš.

Dodao je da ima informacije da se pojedinci i dalje okupljaju u kafićima na jugu Hrvatske.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić osvrnula se na oboljele na respiratoru.

"Dobro je da se ne povećava značajno broj ljudi na respiratoru. Moji kolege su me uputile da se dva do tri tjedna ipak može očekivati da će oni na respiratoru na njemu i ostati. To su teški bolesnici i nitko ne želi takav ishod", rekla je Markotić.

"Ministar je upozorio na to što se događa na jugu. Još se držimo i to ovisi o svima nama. Ja sam sigurna da Split hoće biti prvi po svemu, ali ne po broju zaraženih. Molimo građane na jugu da pokažu svima da su bolji od ostalih i ne dajte koroni da se širi", apelirala je Markotić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pozvao je naše državljane u inozemstvu da ne dolaze u Hrvatsku tijekom uskrsnih blagdana.

"Ove informacije o ponašanju koje dobivamo nisu dobre. Mi ćemo posljedice takvog ponašanja vidjeti tek u nekoliko dana. Svako naše ponašanje i negativan postupak utječe na našu krivulju, a tako i na mjere koje će se dalje propisivati. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je objavilo obavijest i poziv građanima koji žele za Uskrs doći u Hrvatsku da to ne čine. Ovo nije vrijeme za putovanja", ponovio je Capak.

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović dao je podatke o izdavanju propusnica, a osvrnuo se i na upute epidemiologa.

"Koliko je meni poznato, ta uputa nije još objavljena, ali važno je da o tome govori epidemiološka struka. Poruke epidemiologa i stožera su da nitko bez dobrog razloga ne treba putovati. Ministarstvo uprave je u funkciju stavilo e-propusnice. Izdano je 12.736 propusnica.

"Ministar Malenica me je prije ove konferencije izvijestio da je velik broj građana tražio propusnice. Postoje neke poteškoće, ali rješavamo to u hodu. Važno je shvatiti da su ovo propusnice za nužne i neodgodive situacije. Što se tiče poteškoća koje trenutno postoje, nema prostora za zabrinutost. Svi koji nemaju pristup uslugama, i dalje mogu podnijeti zahtjev preko liječnika primarne zaštite ili maila stožeru", poručio je Božinović, piše Direktno.hr.

Dnevnik.ba