Article_Top_970x250

Hrvatski logoraši: Sramotna presuda Mariću za zločine nad Hrvatima u logorima Armije BiH u Mostaru

priopćenje

Hrvatski logoraši: Sramotna presuda Mariću za zločine nad Hrvatima u logorima Armije BiH u Mostaru

velj 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Prije nekoliko dana izrečena je presuda pripadniku Armije BiH Slobodanu Mariću zbog zločina nad Hrvatima u logorima Armije. Danas su na presudu reagirali iz Udruge hrvatskih logoraša Domovinskog rata. Reagiranje prenosimo u cijelosti:

Županijski sud u Mostaru izrekao je dana 05.02.2020. godine kaznu zatvora od 18 mjeseci Slobodanu Mariću zvanom „Slobo“ zbog počinjenog ratnog zločina prema hrvatskom logorašu, pripadniku HVO- a u IV. Osnovnoj školi u Mostaru. Da apsurd bude još veći, radilo se o ponovljenom suđenju, jer je ranije izrečena presuda Mariću poništena i naloženo je ponovno suđenje, a sve vrijeme unatrag dvadeset godina, Slobodan Marić bio je „nedostupan“ pravosuđu Bosne i Hercegovine. Iako je osuđeni pripadnik Armije BiH Slobodan Marić u studenom 2019. godine izručen od strane SAD-a, nakon izdržane kazne zatvora od 18 mjeseci u Američkoj državi Florida, zbog prikrivanja ratne prošlosti, ova vijest je, prema uhodanom obrascu, prošla potpuno „nezapaženo“ od strane „neovisnih“ medija u Bosni i Hercegovini, kao i sramotna presuda Županijskog suda u Mostaru od 05.02.2020.godine.

Kako prenose pojedini portali, presudom je vremenski obuhvaćeno samo desetak dana u srpnju 1993. godine, kada je Slobodan Marić obavljao funkciju šefa smjene u logoru i dozvoljavao drugim pripadnicima Armije BiH premlaćivanje, psihičko i fizičko maltretiranje samo jednog hrvatskog logoraša, dok zločini koje je sam počinio u periodu prije i poslije inkriminiranog vremena, kao i zločini nad ostalim hrvatskim logorašima, presudom nisu obuhvaćeni, iako su iskazi i dokazi o istim dostavljeni u ranijim postupcima.. 

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH u potpunosti osuđuje sramnu presudu Županijskog suda u Mostaru za počinjeni ratni zločin i postavlja otvoreno pitanje svim akterima ovakvog postupka: Je li se „svjesno“,  u potpunoj medijskoj šutnji i društvenoj nezainteresiranosti, željelo što prije provesti ponovni postupak za počinjeni zločin i tako omogućiti da osuđeni što prije napusti Bosnu i Hercegovinu i vrati se na slobodu, neokrznut za počinjenje najtežih ljudskih zlodjela?? “Zašto se nakon više od dvadeset i pet godina ponovno pozivaju hrvatski logoraši da svjedoče o zločinima počinjenim u IV. Osnovnoj školi u Mostaru, ponovno danima proživljavaju najstrašnije traume iz njihovih života, a zauzvrat se njihovi progonitelji kažnjavaju kao da su počinili sitna bagatelna kaznena djela ??“ Zašto se  „dozvoljava“ da nakon više od dvadeset i pet godina od počinjenih ratnih zločina, obitelji preko 30 ubijenih i poginulih hrvatskih logoraša iz IV Osnovne škole, koji su svake godine palili svijeće i prisjećali se svojih najbližih, dok se njihov progonitelj slobodno kretao po SAD, ne mogu naći mir i spokoj uz ovakav sraman pravosudni epilog? Uporno smo ukazivali na svako gaženje, umanjivanje i prikrivanje žrtve hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, svjedočili i govorili istinu o logorima, ubijanju i zločinima nad Hrvatima, izbjegavali medijsko osuđivanje institucionalnih i političkih negiranja žrtve hrvatskih logoraša i isto ćemo nastaviti činiti, jer su nas na to obvezali svi oni koji su dali svoje živote i podnijeli najveću žrtvu u Domovinskom ratu. Nadamo se da će društvo u kojem živimo, odmakom vremena, prihvatiti istinu i cijeniti žrtvu svih naroda u Bosni i Hercegovini, slijedom istog osuditi ovakve frapantne pravosudne postupke, koji u potpunosti uskraćuju svjetlo istini i unazađuju svaki pokušaj pomirenja i zajedničkog života u Bosni i Hercegovini..

Dnevnik.ba