Article_Top_970x250

Hrvatski neurokirurg: 'Zvali su da spasim Schumija, ali šanse su mu minimalne...'

poznati doktor

Hrvatski neurokirurg: 'Zvali su da spasim Schumija, ali šanse su mu minimalne...'

ruj 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Goran Stanzl/Pixsell

Recimo samo da su šanse za oporavak nakon šest godina vegetativnog stanja minimalne. Trebalo se nešto napraviti unutar godinu dana nakon nesreće, a ovako... Teško, kazao je neurokirurg dr. Darko Chudy.

Bivši višestruki prvak Formule 1 Michael Schumacher (50) pri svijesti je, prenijeli su pomalo senzacionalno francuski mediji. Navodno je to rezultat liječenja matičnim stanicama u pariškoj bolnici Georges-Pompidou u koju je primljen u ponedjeljak.

Podsjetimo, Nijemac je 2013. doživio stravičnu nesreću na skijanju na Alpama udarivši u stablo. Ima teške ozljede mozga, a neko vrijeme bio je u induciranoj komi. Prema navodima francuskih medija, Schumiju je bolje...

- Da, zadužena sam za Schumachera, a budite sigurni kako je on pri svijesti - kazala je jedna od medicinskih sestara spomenute bolnice, prenosi 24sata.

Također, Le Parisien tvrdi kako se Schumacher već u dva navrata liječio u pariškoj bolnici Georges-Pompidou, no svaki put je tamo bio primljen pod lažnim imenom.

Schumacherova obitelj vješto skriva informacije o njegovom stanju, ali još 2014. pričalo se o jednoj hrvatskoj opciji koja je potencijalno mogla spasiti umirovljenog njemačkog vozača. Naime, ugledni hrvatski neurokirurg prof. dr. sc. Darko Chudy imao je ideju kako probuditi Schumachera iz vegetativnog stanja.

Doktor Chudy je zadnjih nekoliko godina u medicini izgradio ime mikročipovima koje je ugrađivao u mozak unesrećenih koji su bili bez svijesti.

U Veroni je prije nekoliko godina tada sedamnaestogodišnjoj djevojci koja je doživjela prometnu nesreću i završila u komi, ugledni neurokirurg nakon višesatnog zahvata ugradio je u mozak mikročip koji joj je pomogao da dođe svijesti. 

Nagađalo se tih godina da je doktora Chudyja kontaktirala Schumijeva obitelj, a on je potvrdio navode.

- Nije bilo izravnog kontakta s obitelji, ali čuo sam se sa Schumacherovom glasnogovornicom. Čuli su za moj rad, nije to neka tajna, te metode predstavljene su prije par godina, bili smo i u New Yorku, za njih zna cijeli svijet - počeo je Chudy pa dodao:

- Nisam na kraju otišao pogledati Schumachera, ne znam u kakvom je stanju. Sve što sam čuo, čuo sam iz medija. Zbilja ne želim nagađati, znam samo da su se oni odlučili za neku drugu opciju.

A ima li Schumacheru spasa?

- Ponavljam još jednom, ne želim nagađati jer ne znam u kakvom je stanju. Recimo samo da su šanse za oporavak nakon šest godina vegetativnog stanja minimalne. Trebalo se nešto napraviti unutar godinu dana nakon nesreće, a ovako... Teško - kaže priznati neurokirurg.

Chudyjevi čipovi zapravo su stimulatori koji, laički rečeno, mogu probuditi mozak. Na njihovoj primjerni dosta se radilo u Japanu, nekakvo iskustvo imaju i Francuzi, a puno takvih operacija čak i u inozemstvu radi upravo Chudy. Takve operacije zahtijevaju iznimnu koncentraciju i preciznost.

Naravno, većini pacijenata neke posljedice ipak ostanu, ali bude i poboljšanja. Nakon nekog vremena, pacijentima se stimulator izvadi iz glave. 

Schumacherov boravak u pariškoj bolnici izazvao je veliku pažnju javnosti, pa na Schumachera cijelo vrijeme prati desetak sigurnosnih agenata. Schumija je obitelj prijavljivala pod lažnim imenom.

Liječi ga profesor Philippe Menasche (69), kardio kirurg, koji je specijalizirao liječenje matičnim stanicama i 2014. bio je prvi kirurg u svijetu koji je presadio tuđe matične stanice u srce pacijenta.

Michael i dalje ne može hodati ni stajati. Sudeći prema izjavama bivšeg menadžera Ferrarija Jeana Todta iz srpnja ove godine, njegovo stanje ide nabolje, ali još ne može komunicirati, prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba