Article_Top_970x250

Inspekcijski nadzor o imenovanju veleposlanice Mlinarević zatražio zamjenik Brkić, a ne MVPBiH

MVPBiH

Inspekcijski nadzor o imenovanju veleposlanice Mlinarević zatražio zamjenik Brkić, a ne MVPBiH

stu 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja veleposlanice BiH u Republici Češkoj Martine Mlinarević Sopta zatražio je zamjenik ministra inozemnih poslova BiH Josip Brkić, a ne ministar, niti Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Zamjenik ministra je dopis Upravnom inspektoratu Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor sačinio u skladu sa svojim ingerencijama, ali se radi o njegovoj osobnoj inicijativi, prenosi Fena.

Ministarstvo je u slučaju ovog imenovanja postupilo po odluci Predsjedništva BiH o imenovanju veleposlanika, čija je to isključiva ustavna nadležnost. MVPBiH smatra da nijedna institucija nema nadležnost onemogućavati ili usporavati Predsjedništvo BiH u izvršavanju svojih obveza u skladu sa Ustavom BiH.

Nakon svih provedenih procedura veleposlanica Martina Mlinarević Sopta dobila je agreman od Republike Češke, a po pitanju nesuglasnosti njenog stupnja obrazovanja i Pravilnika o sistematizaciji u MVPBiH sačinjena je zabilješka koja je dostavljena Predsjedništvu BiH.

Nesporazum u vezi s adresom s koje je prijava poslana nastao je u internoj komunikaciji unutar Ministarstva, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Dnevnik.ba