Article_Top_970x250

"Iran nikada neće pregovarati sa SAD-om pod pritiskom"

SITUACIJA NA BLISKOM ISTOKU

"Iran nikada neće pregovarati sa SAD-om pod pritiskom"

velj 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Iran nikada neće pregovarati sa Sjedinjenim Državama, svojim dugogodišnjim neprijateljem, pod pritiskom, poručio je u nedjelju iranski predsjednik Hasan Rohani, dodajući da je pomoć Irana ključno važna za uspostavu sigurnosti na Bliskom istoku.

"Iran nikada neće pregovarati pod pritiskom... Nikada nećemo popustiti pod pritiskom Amerike i nećemo pregovarati iz pozicije slabosti. Američki 'maksimalni pritisak' prema Iranu osuđen je na neuspjeh", poručio je iranski predsjednik na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Američka administracija želi pregovarati o novom sporazumu s Iranom koji bi dodatno ograničio njegov nuklearni program, okončao balistički program i upletenost u ratove na Bliskom istoku.

Teheran to ne želi, poručujući da su pregovori mogući samo ako se Sjedinjene Države vrate nuklearnom sporazumu iz 2015. i ukinu sankcije.

SAD se 2018. jednostrano povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma koji je Iran sklopio 2015. sa šest svjetskih sila. 

"Osiguranje mira i stabilnosti u osjetljivoj regiji Bliskog istoka i Perzijskog zaljeva nije moguće bez pomoći Irana", rekao je Rohani.

Iran se gotovo upustio u otvoreni sukob sa SAD-om nakon američkog napada dronom  u kojem je SAD ubio vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija u Bagdadu 3. siječnja, nagnavši Iran da odgovori napadom projektila na američku bazu u Iraku  nekoliko dana poslije, prenosi Hina.

Dnevnik.ba