Article_Top_970x250

Irska zbog Brazila prijeti blokadom trgovinskog sporazuma EU-a i Južne Amerike

zbog požara u amazoniji

Irska zbog Brazila prijeti blokadom trgovinskog sporazuma EU-a i Južne Amerike

kol 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Irska će glasovati protiv trgovinskog sporazuma Europske unije i južnoameričkog trgovinskog bloka Mercosur ako Brazil ne poduzme mjere kako bi zaštitio Amazonsku prašumu, poručio je danas premijer Leo Varadkar.

Pozornost svjetske javnosti ovih dana privlače strašni požari u Amazonskoj prašumi. Prema podacima brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja, u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno je čak 84% više požara nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema jednoj nevladinoj organizaciji, čak 54% tih požara zabilježeno je u Amazoniji, a stručnjaci upozoravaju da uzroke valja tražiti u nastojanjima da se proširi poljoprivredno zemljište i da se iskoriste vrijedni prirodni resursi na tom području, prenosi Hina.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron proglasio je požare u Amazoniji međunarodnom krizom, no brazilski predsjednik Jair Bolsonaro poručuje svijetu da se ne miješa optužujući međunarodnu zajednicu za "ekološku psihozu".

Irski je premijer danas izrazio veliku zabrinutost zbog dosad neviđene razine uništavanja Amazonske prašume.

Irska će vlada u dvogodišnjem razdoblju do ratifikacije sporazuma s Mercosurom pomno pratiti brazilske mjere zaštite okoliša, istaknuo je Varadkar.

"Nema šanse da Irska glasa za Sporazum o slobodnoj trgovini EU-a i Mercosura ako Brazil ne ispuni obveze na području zaštite okoliša", poručio je irski premijer.

Pokušaje brazilskog predsjednika da za požare okrivi nevladine organizacije nazvao je orvelovskima.

Irska će trebati podršku drugih članica EU-a kako bi formirala manjinu potrebnu za blokadu sporazuma EU-a i Mercosura postignutog u lipnju ove godine nakon 20 godina pregovaranja.

Pritom je Dublin istovremeno pod pritiskom da zaštiti domaće stočare koji već imaju problema zbog predstojećeg izlaska Britanije iz EU-a i niskih cijena. Vlada zato pokušava spriječiti poplavu tržišta jeftinom govedinom iz uvoza, dodaje Reuters.

Francuski predsjednik, pak, želi da se o požarima u Amazoniji raspravlja na summitu skupine G7 koji će ovog vikenda biti održan u Biarritzu.

Dnevnik.ba