Article_Top_970x250

Iz BiH u Sloveniju samo uz karantenu ili negativan test na koronu

postrožili uvjete

Iz BiH u Sloveniju samo uz karantenu ili negativan test na koronu

lip 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Slovenska vlada postrožila je uvjete za ulazak putnika iz “trećih” država izvan EU, pa se od ponoći neće moći ulaziti iz BiH, Srbije i Kosova bez obvezne 14-dnevne karantene ili negativnog testa na koronavirus.

Te zemlje, u kojima se bilježi veći dnevni rast broja oboljelih od koronavirusa, stavljene na tzv. “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država na kojoj je već Sjeverna Makedonija, prenosi Hina.

Bugarska, koja je do sad bila na “zelenoj listi”, spuštena je u nižu, “žutu listu”, na kojoj se nalazi i nekoliko drugih država EU s lošijom epidemiološkom situacijom, odlučila je slovenska vlada.

Svi koji u Sloveniju žele ući iz država s “crvene liste”, bilo da su slovenski državljani ili stranci, morat će u obveznu karantenu ili imati negativan test ne stariji od tri dana i obvezno obavljen u nekoj od članica EU.

U pogledu ulazaka iz tih država, od ponoći više ne vrijede niti prijašnji izuzeci, po kojima se iz njih moglo ulaziti bez karantene i epidemiološke potvrde ako se radilo o vlasniku nekretnine ili broda u Sloveniji, a rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje se s dosadašnjih 24 sata na 12.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je, tumačeći odluku, da je to učinjeno zbog rizika unosa koronavirusa u Sloveniju i opasnosti mogućeg drugog vala epidemije.

Što se tiče režima na granici s Hrvatskom, on se ne mijenja i ostaje isti, uključujući i dnevne prelaze radnih migranata.

Prema podacima slovenskih epidemiologa, od 34 nova slučaja u zadnjih desetak dana, veći dio je “uvezen” iz inozemstva, dok je sekundarnih infekcija u Sloveniji bilo 14.

Dva unosa su iz Rusije, čak devet iz BiH, tri iz Srbije, te po jedan iz Švedske i SAD-a.

Hojs je upozorio da su oni koji unesu virus u Sloveniju kazneno odgovorni ako su policiji prilikom ulaska dali krive podatke o tome gdje su boravili i tako riskirali prijenos zaraze na druge ljude.

Dnevnik.ba