Article_Top_970x250

Iz SDA nastavljaju s politikom opravdavanja nasilja i osporavanja sudskih presuda

Presuda za rušenje izbornog procesa u Stocu

Iz SDA nastavljaju s politikom opravdavanja nasilja i osporavanja sudskih presuda

sij 10, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Presuda koju je Općinski sud u Čapljini izrekao protiv Salmira Kaplana, Demira Mahmutčehajića i Ahmeta Ljubovića temelji se na političkim motivima, a ne na pravnim kriterijima, saopćio je predsjednik Glavnog odbora SDA i predsjedavatelji Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, Šerif Špago.

Kako navodi, nakon što su izbornim krađama i zabranama kandidature vladajuće strukture, na čelu sa HDZ-om, suspendirati demokratski proces u Stocu, sada to pokušavaju ovjeriti i kroz političke presude lokalnog pravosuđa, prenosi Fena.

-Cilj je diktatura jednog načina mišljenja i zabrana Bošnjacima da sudjeluju u političkoj borbi u Stocu. Apsurdno je da lokalno pravosuđe ni nakon 3 godine nije utvrdilo tko je odgovoran za pokušaj izborne krađe, a donosi presude koje idu direktno u korist lokalnih vlasti, koje desetljećima provode politiku aparthejda usmjerenu prvenstveno protiv Bošnjaka - navodi Špago.

Uvjeren je, ističe, da ovo nije zadnja riječ, te da će pravosudni organi na višim nivoima u žalbenom postupku "oboriti ovu presudu, koja služi na sramotu lokalnom pravosuđu".

-Ovaj politički proces ni u kojem slučaju ne smije obeshrabriti borbu za slobodan i demokratski Stolac, u kojem će svi ljudi imati jednaka prava, zaključuje Špago.

Dnevnik.ba