Article_Top_970x250

Izetbegović: Bojim se da će prijedlozi izmjena Izbornog zakona ponovno biti neprihvatljivi za bošnjačke i građanske stranke

nakon najava iz HDZ-a BiH

Izetbegović: Bojim se da će prijedlozi izmjena Izbornog zakona ponovno biti neprihvatljivi za bošnjačke i građanske stranke

lis 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je u intervjuu za Faktor govorio i o formiranju federalne vlasti, mogućoj rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo, te o odnosima sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Jeste li još optimistični da bi rješenje za postojeći zastoj u formiranju vlasti moglo biti pronađeno u ovom mjesecu i postoje li već utvrđeni okviri kompromisnog rješenja?

-Recimo da sam umjereni optimista. Jer, ako postoji minimum racionalnog razmišljanja, odgovornosti i spremnosti na kompromis, dogovor će biti postignut u sljedećih nekoliko tjedana. Neću izlaziti u javnost sa detaljima, ali rješenje na kojem rade uredi članova Predsjedništva BiH zaista nudi izlaz iz krize i, da tako kažem, spašava obraz svim stranama. Srpske stranke bi izborile da nema članstva BiH u NATO bez nove odluke koja podrazumijeva konsenzus, a probosanske stranke i HDZ da će se suradnja s NATO-om unaprijediti u okviru koji je određen ranije donesenim zakonima i strategijama. To bi faktički bila implementacija člana 3. Sporazuma kojeg smo početkom kolovoza potpisali Čović, Dodik i ja. Ukoliko i ovo bude odbijeno, formiranje novog saziva Vijeća ministara u ovom mandatu će postati potpuno neizvjesno.

U javnosti se pokušava nametnuti dojam da se blokiranjem rada Parlamentarne skupštine BiH pravi pritisak samo na FBiH, na način da to nanosi štetu samo tom bh. entitetu ili samo probosanskoj komponenti. Što te blokade zapravo znače za građane entiteta RS?

-Za sve građane BiH znače isto, jedan štetan zastoj i blokadu koja usporava reforme, izgradnju infrastrukture, oporavak gospodarstva, kreiranje novih radnih mjesta, porast životnog standarda. Međutim, s obzirom na to da su primanja, mirovine, životni standard u RS-u nešto niži, a zaduženost po glavi stanovnika bitno viša nego u Federaciji BiH, onda će ovi negativni trendovi teže pogoditi stanovnike RS-a. U ovom trenutku imamo osigurane dvije milijarde KM kredita za izgradnju različite infrastrukture diljem BiH, od čega trećina otpada na RS. Ako ne prestane blokada Parlamentarne skupštine BiH, ova sredstva neće biti operativna jer financijski aranžmani neće biti ratificirani, a to znači da građevinska operativa u RS-u neće realizirati skoro 700 milijuna KM investicija. A to je tek početak usporavanja i pada.

Kada bi potencijalni partneri u budućoj vlasti ponovo mogli sjesti za pregovarački stol, što je najavljeno nakon vašeg posljednjeg sastanka s izaslanstvom HDZ-a BiH?

-Dok se ne riješi pitanje slanja ANP-a i imenovanja mandatara od strane Predsjedništva BiH, nema potrebe sjedati u formatu predsjednika stranaka. Preostalo je da potpišemo dio sporazuma koji se odnosi na raspored ministarstava, a to je skoro u potpunosti definirano.

Koliko inzistiranje HDZ-a na Izbornom zakonu kao preduvjetu za formiranje nove federalne vlasti može otežati provedbu reformi i hoće li od tog uvjeta ipak odustati? Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je za ponedjeljak najavio upućivanje dopisa kojim će se, kako je kazao, pokrenuti rasprava o Izbornom zakonu. Jesu li raniji prijedlozi te stranke, koji su upućivani u parlamentarnu proceduru, prihvatljivi za SDA i mogu li oni poslužiti kao temelj za rješavanje tog pitanja?

-HDZ je postavio ljestvicu previsoko i sad im je problem da je spuste. Bojim se da će prijedlozi za izmjene Izbornog zakona koje kane predstaviti koalicionim partnerima i javnosti ovih dana, ponovno biti u koliziji sa obvezujućim dokumentima EU-a, poput Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, i presuda Europskog suda za ljudska prava po apelacijama Sejdić-Finci, Pilav i Zornić, a time i neprihvatljivi za bošnjačke i građanske stranke. HDZ nakon toga može kroz cijeli mandat nastaviti sa blokadom uspostavljanja nove strukture vlasti u Federaciji BiH, i podrškom SNSD-u u blokadi formiranja i rada Parlamentarne skupštine BiH, ali to ničem dobrom neće voditi. Ignoriranje volje glasača, odnosno blokiranje volje pretežne većine političkih faktora u BiH, neupitno će ujediniti tu većinu i prisiliti je da krene u trajno razbijanje takvih blokada već na izborima 2022.

Cijeli intervju pročitajte na portalu Faktor.ba.

Dnevnik.ba