Article_Top_970x250

Izmjene Kaznenog i Izbornog zakona koje su predlagali Miletić i Bećirović nisu usvojene

ŽUSTRA RASPRAVA U DOMU NARODA PBIH

Izmjene Kaznenog i Izbornog zakona koje su predlagali Miletić i Bećirović nisu usvojene

sij 23, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu danas u Sarajevu usvojili Prijedlog zakona o dopuni Kaznenog zakona BiH, čiji je predlagač DF-ov Zlatko Miletić.

Protiv su bili svi srpski izaslanici, kao i četvoro hrvatskih izaslanika.

Miletić je predočio izaslanicima da se predloženim zakonom predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina za izazivanje ili raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje negiranjem presuda međunarodnih i domaćih sudova za ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti.

Prema njegovim riječima, ista kazna predviđena je i za osobe koje isto djelo učine donošenjem odluke da se osobama presuđenim za ratni zločin dodijele priznanja ili po njima nazovu ulice, javni objekti ili naselja.

On je pozvao izaslanike da nakon 25 godina konačno bude pronađeno rješenje za donošenje zakona o negiranju genocida, što je označio kao povijesni korak ka pomirenju između naroda u BiH.

Izaslanik Denis Bećirović (SDP) smatra da je ovo veoma važan prijedlog dopune Kaznenog zakona BiH i da ga podržava u cjelosti, jer misli da je to “zakon za budućnost”.

Dušanka Majić (SNSD) upozorila je Miletića da ubuduće svoje prijedloge kvalitetno priremi, a ne da ih tri puta mijenja ili dopunjava.

Ona je podsjetila da se već duži niz godina pokušavaju napraviti izmjene i dopune Kaznenog zakona BiH.

Prema njenim riječima, srpski izaslanici ne podržavaju ovaj prijedlog, između ostalog, zbog lošeg stanja u pravosuđu u BiH i sudske politike različitih aršina.

Ona je podsjetila da Vijeće Europe ni na koji način ne traži nametanje rješenja u vezi sa spomenutim pitanjima koja se odnose na negiranje genocida ili ratne zločine.

Majkić je dodala da mnogi u BiH zaboravljaju na zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda.

Ona se usprotivila uvođenju verbalnog delikta u zakonodavstvo BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović, replicirajući Majkić, rekao je da se u BiH ne sudi nijednom narodu nego samo osobama koje su optužena za ratne zločine.

On smatra da se o karakteru događaja u ratu u BiH trebaju izjasniti sudovi i povijest i da se ne smije dozvoliti veličanje ratnih zločina.

Izaslanik Denis Bećirović (SDP) naveo je da se ne slaže s diskusijom Majkiće i založio se za još rigoroznije sankcije u Kaznenom zakonu.

Majkić je replicirajući Izetbegoviću istakla da se u posljednje vrijeme spominju sasvim drugačije povijesne činjenice o ratnim zbivanjima u BiH.

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH odbacili su danas i Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio izaslanik Denis Bećirović.

Prijedlog je odbijen bez rasprave i prihvaćen je negativan izvještaj Ustavnopravnog povjerenstva.

Bećirović je predlagao ukidanje prava da na izborima budu birane osobe koje su izdržale kaznu Haškog tribunala ili domaćeg suda za ratni zločin. On je to danas i ponovio na sjednici Doma naroda u uvodnom izlaganju.

“Mislim da je naš zadatak da vratimo povjerenje građana u institucije BiH i da usvajanjem zakona pokažemo da smo spremni da krenemo prema EU”, pojasnio je Bećirović, prenosi SRNA.

Dnevnik.ba